20101022

Vi är inte ensamma om att söka

Men vi kommer finna och gå stärkta ur krisen men frågan är var kristdemokraterna tar vägen? Jag ser att vi har en uppgift att fylla i Svenska politik som vi inte har tagit, mycket på grund av bristen på självförtroende att våra idéer bär.

          Kristdemokraterna är ett parti med ett självförtroende som gör att man utan vetskap om valresultat kan tro de tenderar kring femtio procent. Om det är bra eller dumdristigt kan diskuteras. Men de har något som vi socialdemokrater saknar. Tron på sin politik. Sedan att jag, tillsammans med stora delar av folket, anser att de har fel är en annan sak. Undersökningar och framförallt moderaternas copycat ger mig vid tanden att vi ligger ideologiskt rätt med vår politik som vi i grunden står för.


          Att som Kristdemokraterna tjata om familjens köksbord håller inte samman landet och politiken. Budskapet är otydligt och ingen vet vad som ska beslutas om vid detta köksbord då kristdemokraterna i samma andetag säger åt oss vad vi ska tycka och göra. Det ligger i politikens kärna att påverka folk och förändra opinionen. Idebärande partier bygger just på idéer som vi vill att fler ska ta till sig. Att våra värderingar ska delas av fler. Att då i samma andetag säga till folket, vi kommer inte bestämma åt er, men gör som vi bestämmer.

        Sedan om nu kristdemokraterna tar sikte på att vara ett parti som vill ge bilden av hela samhället är det svårt att se hur de ska agera när det blivit förpassade till ett departement och mer och mer liknar ett vård och omsorgsparti i den reella politiken. Om det var ett önskemål att samla alla ägg i samma korg eller om moderaterna tvingade in dem i detta hörn förtäljer inte historien, men inte blir det lättare att vara ett brett parti.


          Jag tror inte Kristdemokraterna kommer förmå sig att lyfta över den nivå de ligger på idag. Skulle de göra det så är det en omsvängning som får moderaternas retoriska omsvängning att se ut som de stått stilla. Att med den värdegrund och med de tankar som kommer fram ur kristdemokraterna finns det inga större supporterskaror att hämta. Namnbytet verkar nu iallafall vara lämnat för dagen. Sverige som land är ett socialdemokratiskt land och kommer under överskådlig tid att förblir det. Om vi socialdemokrater bara begriper det så kommer vi tillbaka möjligheten att fortsätta utveckla landet.



Media: DN.
Bloggat: Den hälsosamme ekonomisten på ämnet.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Boken om NetRoots och Politometern med en samling med politiska bloggar. Glöm inte NetRoots valananlys!

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,