20131015

Idag så drar LO igång #stopFIFAdeaths [UPPDATERAT]

Omkring 4000 arbetare kommer att dö under arbetet med att färdigställa fotbollsanläggingarna i Qatar för att vi ska kunna njuta av underhållande fotboll, men hur kommer vi kunna njuta med bakgrunden av de blod som ligger under gräsmattorna som de högavlönade fotbollspelarna från hela världen springer på... Är detta ok FIFA?

Byggnads Johan Lindholm har varit på plats och konstaterar: 
- Trots fasaden och de vackra orden tror jag fortfarande på samtal för att lösa situationen. Nu har regimen i Qatar världens ögon på sig och FIFA har chansen att ställa ultimatum. De 1,2 miljoner migranarbetare som finns i Qatar tjänar inte på en bojkott utan vill ha sina jobb kvar. Nu handlar det om att de ska jobba under mänskliga villkor.
- Vi kräver tillsammans med BWI en rad åtgärder som måste till.
1. Raticifera ILO-konventioner om grundläggande internationella fackliga rättigheter tex rätt att organisera sig och möjlighet att inspektera arbetsplatserna.
2. Avskaffa Kafalasystemet och förbjud arbetsgivare att ta migranternas pass och de ska inte heller kunna ta avgifter.
3. Att anställningskontrakten och inforamtionen skrivs på migranternas hemspråk.
4. Inför möjlighet till sanktioner mot arbetsgivare som inte sköter sig.


Jag har inget svårt att ställa upp på dessa krav och finner det till och med för simpelt rimligt. Ikväll spelar Sveriges herrlandslag mot Tyskland för att ta sig till VM i Brasilien. Snart så kommer det att börja ett VM-kval för att ta sig till VM i Qatar. Vad säger spelarna? Vad säger Svenska fotbollsförbundet. Vad säger FIFA? Fotboll och politik hör trots allt ihop.Vi kan vilja annat men allt för många sportsliga arrangemang har täckt av politikens krav och frestningar.[UPPDATERAT]
Nu har Svenska fotbollsförbundet svarat på kritiken och svaret är allt för tunt. "Enligt Karl-Erik Nilsson, fotbollförbundets ordförande, är Fifa redan uppmärksammat på problemet och han anser att landslaget och förbundet har ett begränsat ansvar.- Att vi deltar i tävlingen riktar strålkastarljuset mot landet, men sedan måste det vara andra som tar myndighets- och politikeransvaret." Nä det duger inte. Svenska idrottsförbund är allt för veka för att sätta ner foten för de värderingar som vi anses ska stå för. Vi såg det i friidrotts-VM och signalen är detsamma här. Nä våga visa lite mer ryggrad.

Media mm: The Independent, Johan Westerholm, TCO-Tidningen, DN, Ab, SvD, Exp.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,