20101212

Söndagskrönika kring den kollektiva skulden


Söndagskväll och ingen krönika har än lämnat mina fingrar. Det känns lite svårt att finna ett ämne som inte har en bomb inblandad. Men händelsen sätter tankar i gungning.

      Mycket av de kommentarer som jag hört idag har handlat om de där muslimerna. Och jag blir förbannad och börjar genast med försvarstalet om alla män som spöar fruar och Svenskar som super i Spanien. Men så nu på kvällen finner jag ett obehag i mitt agerande. Jag tog inte deras oro på allvar utan höjde rösten och gick på försvar. Men deras oro blev inte mindre och de nya är främmande. Så en bomb i Stockholm ställer frågor på sin spets i Vimmerby.

       Jag vet att vi lever i en global värld där vi rör oss relativt öppet. Vi semestrar i Thailand som vi förr åkte till Mallorca. Genom nätet så har våra unga vänner över hela världen. Men samtidigt så lokalt växer en oro för världen utanför och vad den har att erbjuda. På något sätt så är det inte den fantastiska semestern i det muslimska landet som vi bär med oss när någon nämner ordet muslim utan hot om bomber. Varför? Är det så att vi människor har lättare att ta till oss hot och lätt glömmer livets glädjeämnen?

         Det finns att göra i den Svenska integrationspolitiken men idag så är det inte det som gäller. Det som sket är en tragedi och vi vet inte med säkerhet vad som ligger bakom. Är det organiserat eller är det en galnings verk. Men en sak är säker och det är att vi inte kan ge några en kollektivt ansvar. Vi har lätt för att göra det. Från skolan då alla elever blir utestängda från datasalen för vad en enskild gjort. Kan det här vara en av förklaringarna till att vi så snabbt skuldbelägger ett helt folk eller religion? Jag är inte skuldfri i denna fråga. Så ligger det i folksjälen eller är det något som vi lär oss på livets resa?
 
         Vi vet inte vad som nu kommer hända i den fortsatta processen och jag hoppas att vi kommer få svar på de frågor som vi alla ställer oss. Oddsen brukar inte vara så stora. Men skuldbelägg bara den skyldige och inte alla andra.

Media:  SvD 1, 2, SVT 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, DN, Ab 1, 2, 3, 4, Expr 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, GP 1, 2, 3, 4, 5, 6.

Bloggat: Calle Fridén om bomben i Stockholm, Leine Johansson om att Sveriges oskuld är tagen, Peter Andersson om spräng inte vårt Sverige, Jinge om en känd bombman, Anna Troberg om att inte låta detta sprängdåd grumla omdömet. Tackar Martin Moberg för länkarna.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Glöm inte den Öppna Kriskommissionen. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,