20110109

Skotten i Arizona

Det är en tragedi som nu har hänt i Arizona, USA. det spelar inte någon roll varför, ett antal familjer har nu mist en medlem. Men frågan om det är ett politiskt dåd ligger där och lurar och tragedin för familjerna blir inte mindre.  Men det tillkommer då en dimension, angreppet på demokratin.

        Tidningarna slår upp att Sarah Palin har haft Gabrielle Gifford på sin lista som uppmanar "ladda om och sikta". Det är anmärkningsvärt hur en ledande politiker kan ha en sådan lista och nämnas som USA´s nästa president. JAg må inte ha besökt landet i väster men känner en avsmak gentemot detta. De må vara en vardag där men med dess historia av beskjutningar mot politiker så borde man nog tänka en tanke längre.


        Men frågan är vad som kommer hända efter detta. Vi vet att USA´s liberala vapenlagstiftning ställer till problem. Kan inte säga att det varit avgörande här. Men det finns en syn på tand för tand, öga för öga. Från en utomstående så är landet i väster knepigt att förstå sig på. Från de otroligt konservativa familjevärderingarna till massor av porr och våld.

        Nu vet vi att The-party rörelsen var emot Gabrielle Gifford och att hon besegrade sin motståndare i kongressvalet i november. Kan den segern ligga bakom denna massaker? Vi kan inte nu ge ett svar på det utan får invänta den utrednings som nu sker. Frågan om en ensam galning eller om de är flera inblandade får också vänta på sitt svar. Men är de fler inblandade så blir det genast värre och frågan lyfts om de kommer fler blodiga attacker på demokratiska politiker som finns på Sarah Palins lista...

        Ledande politiker ger nu sina kondoleanser till de drabbades familjer. Även omröstningen om sjukvårdsreformen är inställd nästa vecka. Men om det kommer få några andra politiska konsekvenser är för tidigt att säga. Vi kommer under de senaste veckorna få en massa förslag och spekulationer, men om de leder till något vet vi inte.

Media: Ab, Ab2, Ab3, Ex, Ex2, Ex3, SvD, SvD2, DN, DN2.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Glöm inte den Öppna Kriskommissionen. Intressant?  Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,