20110304

Det gamla slutna manliga traditionen försvaras...

Idag på morgonen (P1 morgon) har jag debatterat slutenheten inom socialdemokraterna med Verkställande utskotts-ledamoten Elvy Söderström. Hon en försvarare av det patriarkala slutenheten mot mig med en syn på öppenhet som framgångsstrategi.

          Bilden blev tydlig för mig idag. Elvy Söderström är distriktsordförande i Västernorrland och sitter i partiets verkställande utskott. Hon anser att det varit en process som medlemmarna deltagit i. Men det finns en skillnad på synsättet då Hon säger deltagit så är det mer av "fått tycka till". Inte varit med i processen. Elvy Söderström får nu klä skott för alla de som gillar den gamla slutna traditionen. Ska jag vara lite elak så försvarar hon en modell som bygger på de gamla manliga idealen. En kultur som har sitt högsäte i bastun. Medlemmen tillåts vara med till det verkligen blir allvar i leken. Då förpassas diskussionerna till slutna rum, gärna med träpanel och och ett värmeaggregat.

            På att visa hur fel processen gått tar jag som exempel det möte som var mellan valberedningen och de 26 distriktsordföreingarna i tisdags. Det naturliga hade varit att efter detta möte kalla till presskonferens. Denna presskonferens skulle Berit Andnor varit ansvarig för. Istället blir det en distriktsordförande (Håkan Juholt) som uttalar sig på ett sådant sätt att ingen medlem blir klokare. Det finns att göra och det är knappt tre veckor kvar till kongressen. Det är inte vi bloggare som gjort detta till en idol-tävling eller som Elvy uttryckte det Big-Brother. Det är valberedningens tystnad som är orsaken.

          Som slut så uppmanar jag valberedningen att kalla till en presskonferens där de berättar hur läget ligger vilka kandidater som är aktuella. När de har deadline för presentation. Vill även att de meddelar om fler val kommer att ske eller om det bara är partiledaren som ska bytas ut. Klockan är fem i tolv, men försök att göra något rätt gentemot medlemmarna. De hungrar efter information. Och vi måste förstå att Aftonbladet och Expressen är medlemstidningar tillsammans med annan media. Lokalt vet vi att ska vi nå medlemmar är det genom lokaltidningen. Det är en ny tid med nya kanaler och nya hungrande medlemmar. Vi måste förhålla oss till det eller likt dinosaurierna dö ut...

Media: SR, SR2, Dagens Arena, Ex, Focus.
Bloggat: Johan Westerholm (TACK för den postningen) och Peter Johansson och Mats Engström och Peter Andersson och Alexandra Einerstam och Annika Högberg på ämnet.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Glöm inte den Öppna Kriskommissionen. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,