20110315

Inte skicklighet utan tur

Kärnkraftindustrin med dess vänner är mäktiga och dessa dagar med haverier i Japan märks deras oro. Med nålstick om med mänsklighet så försöker de få bort debatten kring riskerna med kärnkraften för att istället få oss att prata om annat. 

        Men det som händer i Japan var sannolikt inte sannolikt att det skulle hända om ni frågar samma experter och kärnkraftkramare för ett par veckor sedan. När olyckorna är framme så kommer alltid olika argument fram som på något sätt ska lindra och skjuta felet på en dålig kultur kring säkerheten och tekniken. De bilder som vi de senaste vintrarna fått från de Svenska kärnkraftverken är mer tur att det inte skett en allvarligare olycka här än skicklighet. Allt från öppna grindar där folk har klivit in till bristande teknisk säkerhet. Det är inte skicklighet som klarat Sverige från en olycka av stor karaktär utan tur.

        Men vi har kärnkraft i Sverige och den försvinner inte över en natt och då krävs det att vi följer vad som händer i Japan och tar lärdomar av hur de arbetar och vilka åtgärder som kan göras för att säkra upp de reaktorer som vi har. Men vi bör också pröva beslutet om att kunna ersätta nuvarande reaktorer med nya. För handen på hjärtat så är det inte framtiden med nya reaktorer. Vi vet dessutom inte om den metod att slutförvara avfallet som SKB arbetat fram får godkännande av myndigheterna, även om jag jag tilltro till modellen.


       För mig är det inte en framgångsväg att gå med kärnkraften. Men för att jag är emot vill jag inte stänga alla idag. Vi måste göra det ansvarsfullt utifrån industrin ges möjligheter till omställning och nya tekniker kommer fram. Statens uppgift blir att stimulera denna omställning. en omställning som kommer leda till arbetstillfällen och nya möjligheter till teknikexport. Med andra ord en omställning som kan leda till ökad eller bibehållen tillväxt. Åter så avslutar jag med att vi inte haft en allvarlig incident beror på tur och inte skicklighet

Media: GP, DN, DN1, Ab, Ab1, Ab2, Ab3, SvD, SvD2, SvD3, Ex, Ex2, Ex3, SVT.
Bloggat: JohanWesterholm och Peter Johansson och Mats Engström på ämnet
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Glöm inte den Öppna Kriskommissionen. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,