20110413

Borg är inte Pippi men verkar ha pippi

Pippi var snäll mot de svaga och såg inget eget syfte i att samla i kofferten. Detta skiljer gentemot Anders Borg och regeringen. Ekokammaren idag genom Expressen försöker nu bättra på regeringens image med hjälp av denna barnboksfavorit, men det faller platt...

           Jag anser inte att det går att formulera Pippi och regeringen i samma mening utifrån att mena samma. Det Pippi gjorde och lärde ut är inte det samma som regeringen gör. För min bild av Pippi är att hon aldrig skulle lämnat de sjuka i sina barns förvar.

           Men om jag ska lämna Pippi så är det en budget som bygger på att den starke blir generösare om den blir starkare. Det bryts mot den socialdemokratiska idéen om att den starke blir starkare om vi ger muskler till den svage. Det handlar om tron på det jämlika samhället som drivkraft för tillväxt. Att med bra försäkringsersättningar till de som är sjuka och arbetslösa ger det köpkraft som leder till fler jobb och snurrande hjul. Det är övertygelsen om allas lika värde och att man som individ inte vill arbeta mindre för att man blir sjuk eller arbetslös.

         Nu är den moderata budgeten lagt och inom kort kommer oppositionen återkomma med sina förslag. Jag hoppas nu att Tommy Waidelich kommer gå hem på kammaren och göra ett bra ideologisk förslag som också innehåller åtgärder för att komma tillrätta med problemen i samhället. Det finns tre delar som jag vill lägga en tyngdpunkt på. Det är investeringar i byggande och klimatomställningar. Det är satsningar på infrastrukturen och då även den digitala för att möjliggöra att fortsätta leva och driva företag på landsbygden Sedan det sista är satsningar på utbildningar och då från grund och uppåt. Det är av vikt att de som berör arbetsmarknaden prioriteras så att företagen kan få utbildad arbetskraft.

Media: Ab, Exp, Exp2, Svd, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, DN, DN2, DN3, SVT.
Bloggat: Staffan Lindström som jag lånar lite länkar från: Håkan Werner Linnarsson om att 189 spänn kostar medmänskligheten.
Ali Esbati om bristande samband mellan sänkt skatt och hög sysselsättning.
Krassman om full sysselsättning genom Toast Skagen
Martin Moberg om en visionslös och jobblös budget
Marika Lindgren Åsbrink om Vårdbiträde med 23200 - vem då?
Claes Krantz om en trött moderat regering.
Annika Högberg om Hannah och vårproppen
Peter Andersson om att det ska löna sig att arbeta snarare än att röka och supa
Katarina Nyberg Finn om är du en förlorare?
Peter Johansson och  Johan Westerholm skriver också
Media: Sydöstran, Ab 1, 2, DN 1, 2, BLT 1, 2, Sydsvenskan, SvD 1, 2, 3, GP, Ab, Expr 1, 2, DN, SVT, SVT2 
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,