20110410

Medicin, en krönika om veckan som gått

Så är det söndag och en krönika kommer. Det blir inte lika som de tidigare utan är mer politiserad och jag tackar min partiordförande för det. Temat blir om medicin alltid är den rätta medicinen. Vi vet att Fredrik Reinfeldt inte vågar möta Juholt i denna fråga. Efter lyssnat på Håkan Juholt igår så infinner sig en undran var står de? Tommy Waidelich och Håkan Juholt. På något sätt känns det inte som de är kompatibla. Visst ska det finnas olika åsikter som gör en grupp dynamisk men frågan är.

      Efter gårdagen när Håkan Juholt presenterade en del förslag för socialdemokratin så kändes det bra förslagen var:
Det första: Kunskapsbaserat ekonomi. Ekonomin ska växa utifrån ett kunskaps baserat tänkande. Det gäller från barnomsorgen till det du går i pension. Det handlar om att realisera det livslånga lärandet. Ett lärande på alla nivåer från arbetsmarknadsutbildningar till universitetsstudier.
Den andre: Värdeburen tillväxt. Tillväxten är en förutsättning för en välfärd. Vi kan inte förlika oss med att barnfattigdomen, dåliga arbetsvillkor, nedtagningar inom sjukvården ska vara en förutsättning för tillväxt. Bygga på investeringar i miljö, arbetsvillkor barnfattigdom bygga om för framtiden som är klimatsmart. Det är en värdeburen tillväxt.
Det tredje: Har Juholt kommit fram genom att se på de områden där vi är jämlika.
Social investerings politik. De områden där ingen frågar om vi betalat, Alla de rum där vi alla är välkomna oavsett bakgrund och ekonomisk tillgång. Som exempel lyfter han fritidsgårdarna.
         Det är förslag som tar ansats i det som byggt Sverige starkt. men som ser runt hörnet om hur vi ska åter bli det ledande landet i världen. Vi ska åter bli det land som folk åker till för se hur vi löser problemen. Att åter vara humlan som ingen trodde kunde flyga men som gör det.
       
         Så med detta i bagaget så undrar jag var vi finner Tommy Waidelich. Är han med på båten. Jag hoppas det och vill så gärna se att han nu tar vid och börjar klä dessa tankar i ord. Då gäller det inte att dutta med jobbskatteavdrag eller RUT utan att göra en analys av samhället med socialdemokratiska ögon. Jag känner att de glasögonen sitter på Håkan Juholts näsa. Med frågan om tågen blev det tydligt. Om inte avregleringar fungerar så återreglera. Inte vidare med den medicin som gjort patienten sjuk. Vi vet att Håkan Juholt har ett rykte av sig att vara en ensamvarg och med gårdagens tal hoppas jag han har fler med sig på agendan. För det var en tal som visade på att det finns andra åtgärder till att göra patienten frisk.

       Regeringen fortsätter med den enda medicinen som de känner till och det heter sänk skatten. Och vi måste nu visa på att det finns andra burkar i medicinskåpet som är effektivare och det kan till och med vara så att vi inte ens ska närma oss medicinskåpet utan se över landets levnadsförhållande. För det kan mycket väl vara så att om vi åter tar på de socialdemokratiska glasögonen så ser vi att det inte är medicinering som patienten behöver utan frisk luft och ett bättre klimat. Men visst skakar Håkan Juholt om då moderatledaren inte vågar ta debatten och skyller på att vi inte har någon politik. Om så vore fallet vore det inte svårt att säga ja till en debatt och sedan lätt vinna den. Så den enkla fungerade inte. Sanningen är att Fredrik Reinfeldt inte är mogen uppgiften att möte en ny hungrig socialdemokratisk ledare.

Ni kan höra ett klipp av Håkan Juholt här

 
Media: Ab, AB, DN, GP, SvD, SvD, SR Kalmar, SR Kalmar2, DN, SVT, SVTdebatt, Barometern, Barometern2, Ex.
Bloggat: Hellman som även har en ljudfil på talet och  Thomas Böhlmark på ämnet
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,