20110614

Hemligt Raj-Raj med Sverigedemokraterna...

Är det nu som det kommer fram. Regeringen Reinfeldts problem att styra? Söker de aktivt, hemligt, kontakt med Sverigedemokraterna för att klara styret av riket. Men så blir man inte statsmannamässig Raj-Raj...

        Idag kan man ta del av rapporteringen att regeringen med moderaterna i spetsen gör allt för att nå majoriteter i riksdagen och nu med att förhandla med Sverigedemokraterna. Det är inte bra om jag ska ge ett råd från sidan. Men frågan är större. Hur ska vi fårhålla oss till att det främlingsfientliga partiet Sverigedemokraterna finns i riksdagen och arbetar idogt med de spelregler som är demokratiskt satta. Inte springer ur kammaren med Hitlerhälsningar. Ett parti som gör det som andra partier gör men med en mycket mörkare agenda.

        Iden med att bara förtiga dem verkar inte vara en väg fram när de i realiteten sitter på makten mellan blocken. Självklart så har regeringen det övergripande ansvaret särskilt med de tankar som moderaterna har att bli statsbärande. När Fredrik Reinfeldt på valnatten bestämde sig att tillsammans med de tre småpartierna regera vidare så tog han inte en plan för hur han skulle forma majoriteter i riksdagen. En tro på hoppande majoriteter till hans fördel verkade vara den gällande tron.

        Nu har det visat sig att regeringen har lyckts få igenom en majoritet av sina beslut med passivt stöd av Sverigedemokraterna. Men med dagens uppgifter inställer sig frågan om det var passiva eller om det finns löften som vi inte känner till?

        Jag tror att skulden som vanligt kommer läggas på socialdemokraterna för att de inte lägger sig platt i fyra år och låter moderaterna styra. Men bollen ligger i handen på Reinfeldt och han bestämmer hur den ska spelas. Däremot så har Håkan Juholt ett ansvar om regeringen kallar till samtal kring den parlamentariska situationen och Socialdemokraterna har ett ansvar att driva sin egen politik.

[UPPDATERAT] 
Nu bekräftar moderaternas gruppledare, Anna Kindberg Batra, samtalen och ångrar dem? - Jag hade hellre sett att samtalet inte hade ägt rum, eftersom det blir sådana här tolkningsfrågor. Men det leder till frågan om hon tar avstånd även om de inte blivit kända eller om det är ett svar som krävs för att samtalen nått offentlighetens ljus?

Media: Ab, Exp, SvD, SvD2, SvD3.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , ,