20110702

När en gräns passeras av Aftonbladet

Vet inte var jag ska börja men landar nog i att Aftonbladet klivit över gränsen. När man inte klarade nederlaget kring Littorin-affären för ett år sedan så måste man nu fortsätta. Allt för at återupprätta en heder på den sänkte mannens bekostnad. Mannen har avgått och ett liv i spillror. Nu ska en vända till... Är man stark ska man vara snäll...

             Jag skrev i går i Second-Opinion om hur media allt mer fokuserar på politikern än på det politiska livet. Med dagens Aftonbladet så får jag det bekräftat. Om Littorin nu sex-chattat så är det hans ensak (Jag tar avstånd från handlingen) och hans ska bedömas för det politiska innehållet.

          Aftonbladet tar med dagens ”avslöjande” ett stort spadtag i sänkningen av journalistiken. Men i gropen så tar de med sig även oss politiker. Jag var ingen fan av Sven-Otto Littorin men han ska dömas för rätt saker. Skitår och massarbetslöshet hade räckt för att döma hans avgång.

          Det är dags att vi nu får ett samtal kring hur media ska granska oss politiker och då våra politiska gärningar. Som jag skrev i Second-Opinion ”För hade Per-Albin Hansson kunnat bygga folkhemmet med dagens mediabevakning?” Jag är tveksam och är det den utvecklingen som vi vill stödja att vi inte får de främsta till politiken utan ett gäng utan minsta lik i garderoben eller endaste politisk ide?

          Självklart ska vi granskas tufft men också rättvist. Journalister har en stor makt och måste vara ödmjuka inför det. Aftonbladets ”granskning” av Sven-Otto Littorin är ett exempel på fel hanterade av denna makt. Samtal om utpressning är lika illa som middagar med ledande näringslivsrepresentanter. Gränser är hårfina när nyttjar vi situationen och när utnyttjas vi av situationen. I morgon startar Almedalen och mötena mellan beslutande och bevakande blandas i en mix så gränser blir suddiga och allt mer diffusa för vart glas av Rosé som slinker ner.

Media: Ab, Ab2, Ab3, SvD,
Bloggat: Kjellberg, Mary X Jensen, Peter Johansson, Torbjörn Jerlerup, Thomas Böhlmark på ämnet
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar.Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,