20110726

Var är vår ledare?

Har någon sett denna man?
Jens Stoltenberg klev fram som den ledare en nation i kris behöver. Men var finns vår ledare Fredrik Reinfeldt? Är det som Johan Westerholm skriver ”stängt för semester... Det går inte att bli statsbärande när det passar en själv utan då måste man vara ett med nationen.

           Vet inte om det beror på att jag är socialdemokrat och att mina partibröder är drabbade i grannlandet. Men Jag saknar en ledare som står upp när även vi svenskar lider och känner oro med vårt grannfolk. Men är det så att när vi andra tog en tyst minut för att hedra offren och visa vördnad mot det inträffade tog statsministern en tyst vecka?

        Nä så var nog inte fallet och jag lånar ett par rader från Johan Westerholm som ger en bild av vad som sker. Tre punkter som ger en talande bild av regeringen.

  • A)   Garanterad egen mediatid. Ingen annan får synas i media kopplat till nyheten så fort den speglas neutralt eller positivt. Dåliga nyheter skall hanteras av mer juniora statsråd initialt.
  • B)   Rollen som landsfader kan bara iklädas under ordinarie arbetstid vardagar 09-17. Helger och semestrar gäller tystnad intill första bästa arbetsdag.
  • C)   Om nyheten på något sätt har kopplingar till sossar, det socialdemokratiska partiet  eller dess systerpartier i andra länder innebär det att mesta möjliga  tystnad förutom de sedvanliga artighetsfraserna,  skall råda tills det att egenproducerade positiva nyheter har en chans att bryta igenom. I dessa lägen gäller även punkt A, riskera inte det egna skinnet utan låt en mer junior kollega riskera att bli dominerad av sossevänliga nyheter.

      Vi kan se att veckans juniorminister är justitieminister Beatrice Ask som får synas i rampljuset. Och hon gör sitt arbete och förklarar glatt att hårdare lagstiftning ska skyndas på. Men det är inte det som landet behöver. Vi behöver en ledare som kan ingjuta mod så att vi orkar gå vidare och fortsätta arbeta med att utveckla demokratin och öppenheten. Det handlar om att förmedla attityder inte strängare lagar.

I kriser prövas ledaren och nu undrar en nation var han finns?

Media: DN, DN3SvD, Ab, Exp, SVT,
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar.IntressantLäs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,