20110901

Fortsätter högersvänger med Lööf eller faller den till backen likt lövet på hösten?

Åt vilket håll blickar egentligen Lööf?
Enligt media är hon redan vald och spekulationerna är i fullgång. Vem ska få sparken och vilka ska till? Hur ska profileringen se ut och kommer högersvängen som tog fart under Maud Olofsson att få fortsätta. Eller gör Annie Lööf en tvärgir mot mitten? Enligt hennes far, kommunalråd i Värnamo, så har hon lugnat ner sig med åren, kammat av de värsta marknadsliberala tankarna. 

             Från ett strikt partiego så gillas inte det från min sida. För ju tydligare skillnader mellan partierna desto lättare blir det att tala för sin vara. Det är ingen komplicerad matematik utan rent faktum. Så frågan är om det blir ideologen eller strategen Annie Lööf som vi kommer se? En gissning är att strategen kommer ta över. Allt för att klara sig över valet 2014. För en marknadsliberal agenda vinner man inga val på och som jag varit inne på tidigare så förstod Fredrik Reinfeldt det och drog västerut i politiken.


            Enkelt utryckt så står det svenska folket i mitten av politiken med en dragning åt vänster. De partier som positionerar där antingen ideologiskt (Socialdemokraterna) eller strategiskt (Moderaterna) är också störst medan de partier som vandrat åt höger eller vänster allt mer marginaliseras. Centern står nu inför vägskälet och frågan är var Annie Lööf tänker föra dem? För frågan är om ombuden i Centern delar hennes marknadsliberala värderingar eller om de är på den friska fläkten som de röstar fram?

       Att förstå centerpartisterna i Vimmerby röst på Lööf har jag inte fått någon förklaring på. Det finns stora förhoppningar på att hon ska just uppfylla dina önskningar. Så det är ett val som mer bygger på förhoppningar än utförda handlingar.

        En del mer kommer vi få ta del av och det är när Lööf helt lagligt, men kanske inte helt moraliskt roffar åt sig skattepengar på att inte skriva sig med maken. Hur hon hanterar detta är ett första steg i att se vem som finns bakom det glada leendet som möter oss framför tv-kamerorna. En fråga är hur aktiv hon var i Federleys salladsbar där man trotsade arbetsmarknadens spelregler, allt på vägen mot konkursen...

Media: Ab, Ab2, Ab3, Ab4, Ab5SvD, SvD2, SvD3, DN, DN2, Exp.
Bloggat: Tokmoderaten på ämnet.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar.Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,