20111016

Bra att vi socialdemokrater rasar, tankar en söndag

Vi måste åter bli en rörelse som kan
tolka samtiden och ingjuta mod
Idag kan vi ta del av nya undersökningar som leder neråt. Det är bra och kan förhoppningsvis väcka den krismedvetenhet som fanns efter valförlusten och som tronade på kongressen i mars. En krismedvetenhet som öppnade för nytänk. 

           Men vart efter som våren gick över i sommar och inget hände och siffrorna stabiliserades eller till och med steg så sjönk graden av krismedvetenhet och en nöjsamhet började infinna sig. Det räcker med Juholt och Jämtin och att de presenterar våra gamla politik lite roligare så blir det bra. Men det var inte sanningen. Vi steg inte på egna initiativ utan på bristen från våra politiska motståndare. Visst fanns det lite framtidshopp i valet av ny ledning som säkert kan förklara en eller annan uppgång. Men det är så att det är samma gäng som sitter vid rattarna som satt där är vi i september för ett år sedan förklarade oss som valförlorare. Det är samma politik idag som då. Visst har Håkan Juholt lagt grunden för en ny politik men den finns ännu inte. Embryon finn i våran budgetmotion som dränktes av hyresbidraget i Västantorp.

        Igår så skrev jag ett öppet brev till Håkan och Carin och det känns än viktigare att de tar fart i arbetet på måndag. Att man under en tid verkligen fokuserar på partiet och låter några andra jaga den bristfälliga regeringen. Det behöver inte vara den yttersta toppen som gör det. Håkan måste börja med att samla den socialdemokratiska ledningen i riksdagen och bestämma hur det dagspolitiska arbetet ska ske.


        Vi kan inte i starten på det långsiktiga arbetet ha en popcorngryta på plattan i riksdagskansliet. Det kan inte komma förslag bra eller dåliga utan att vi ser den röda tråden.Talespersonerna måste ta ansvar och veta sin roll och ha med sig vår grundsyn i ryggmärgen och utifrån de kunna ta ställning utan att fråga Håkan. jag vill inte se en Morgan Johansson med tyckande som är så ena minuten och si den andra och i den tredje skylla ifrån sig. Det håller inte på den nivån. Sandlådan är lämnad. Acceptera det eller lämna till andra!

        Om vi ska kunna bli ett parti som strävar mot toppen igen, om vi strävar efter att vara det parti som leder landet, om vi strävar att vara det parti som folket känner tillit till så börjar arbetet på måndag morgon. Idag så samlar vi krafter. Själv genom att se Thorsten Flinck. Men hur ni gör struntar jag i.

       Det är allvar nu det är ingen lekstuga. Det personliga egot måste stå tillbaka. Den personliga besvikelsen över att inte blivit bjuden på kalaset måste stå tillbaka. De gamla kompistjänsterna måste det vara slut med. Vi måste toppa laget med de bästa. Vi kan inte ha vårt parti som en skyddad verkstad. Vi lever i verkligheten och det måste avspegla organisation och politik.

      Som avslutning ett tips. Vi är inte ensamma om att ha det tungt och finna formerna i den nya tid som råder. Varför inte låta bilda en gemensam tankesmedja med våra europeiska vänner. För en del av samtiden är globaliseringen. Vi måste bli ett rörelse som går i samklang med samtiden och siktar mot framtiden. Ett parti som åter tar på sig ledartröjan och leder landet, folket in på säkrare marker. Marker där den enskilde kan växa, skola sig och stötta varandra.

Sakta så tar solen och bryter igenom molnen och så ska socialdemokratin åter göra.

Media: Ab, Ab2, Ab3, Ab4, Ab5SvD1SvD2SvD3, SvD4, SvD5, SvD6DN1DN2Exp1Exp2, Exp3, Exp4SR, SVT, Sydsvenskan.
Bloggat: Tokmoderaten på ämnet
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om