20120129

Partiets stabilitetspakt... En söndagskrönika av det kritiska slaget


Och var del ett avklarat. Men då var resten kvar och jag ikläder mig fortfarande rollen som kritiker, den kärleksfulla. Partiets stabilitetspakt ligger som en våt filt över tankarna om nytt. Men Solen skinner på himlen och en promenad blir det.
  
           Jag har hela tiden, bestämt, hävdat att problemen är tredelat. Ledningen, ledarskapet och så politiken. Vi har nu klarat att förändra en del av ledningen så då är det resten kvar. För sanningen i vitögat så är den enda förändringen att en lämnat VU och en annan i VU satt sig på den främsta stolen. Inget nytt blod är tillfört. Alla andra sitter i orubbat bo och signalen som skickas ut är att allt är bra och det är den signalen som oroar mig. Vi vet hur stor krisen var för ett år sedan och en kriskommission tillsattes som lade fram en bra rapport och Mona Sahlin klev åt sidan men de andra satt kvar. Håkan Juholt kröntes på en enig kongress och siffrorna steg till en början och allt förändringsarbete kom fullständigt av sig. Organisationsutredningen dröjde med att utse ledamöter och farten kan man med lite god vilja kalla halvfart (och då är man snäll). Programkommissionens arbete kom inte igång förrän senhösten 2011. 

Partiets stabilitetspakt ligger som en våt filt över tankarna om nytt.

           De mandat som Håkan Juholt och Carin Jämtin fick i mars och det förändringstryck som fanns bland medlemmarna rann ut vart efter som siffrorna steg igen. När sommaren kom fanns det inget kvar och vi som skrek fick order o att sluta upp i leden och i det närmaste vara illojala.  Men Juholt och Jämtin ville att vi skulle fortsätta. Min bild var att de var oroliga och Jämtin var inte överförtjust i att våra siffror steg. Hon insåg likt mig att för varje procent som vi steg försvann kraften till förändring.

Partiets stabilitetspakt ligger som en våt filt över tankarna om nytt.


           Nu är situationen väldigt lik den som den var för ett år sedan. Sämsta siffror, gatlopp i media, slitningar mellan grupper och vi har krönt en ny ledare som ”alla” älskar och de första signalerna pekar på succé… Ingen verkar minnas att vi gjorde samma resa för ett år sedan. Men nu får Löfven gå i partiledarskola (Ett steg framåt). Och vi som fortfarande vädrar vår oro beskylls för att vara, åter igen, illojala

Partiets stabilitetspakt ligger som en våt filt över tankarna om nytt.

            Men den gamla ledarskapskulturen finns kvar med slutenheten och göra upp i slutna kammare. Att inte ha en öppen kultur som visar på att vi är mogna att ta till sig tankar från andra än fåtalets kloka. Vi är mil från att bli det mest öppna och nyfikna partiet. Vi var inte ens så öppna och nyfikna, efter ett år, att vi vågade pröva nytt för att utse ledningen. 

Partiets stabilitetspakt ligger som en våt filt över tankarna om nytt.

          Så då leder det mig till den tredje punkten och det är politiken. Vi har en politik och den bestämdes på kongressen 2009 punkt slut. Men väljarna underkände den i valet 2010. Och kom inte med något jävla dravel om att vi tack vare den borgerliga mediasfären inte kom ut med den. Vi må ha en politik men som Lars Engqvist konstaterar så ligger vi inte i fas med samhällsanalysen och med det inte ens politiken. Håkan Juholt lade en grund och det arvet ska vi arbeta vidare med. Att då uppehålla sig till procenten vid arbetslöshet eller sjukdom blir fel. Vals vinns inte på procent utan på visioner om framtiden i en samhällsanalys som folk känner igen sig i. Som jag tidigare skrivit så kan man bedriva oppositionspolitik antingen genom att bara förhålla sig till majoritetens förslag och enkelt säga nej eller så kan vi driva en egen linje som andra måste förhålla sig till. 

Partiets stabilitetspakt ligger som en våt filt över tankarna om nytt.

Media: Ab, Ab2, Ab3Exp, Exp2, Exp3, Exp4, Exp5, Exp6DN, DN2, SvD, SvD2, SvD3SR, GP, Fokus.
Johan Westerholm skriver mer kring den interna arbetet
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,