20120325

Krönika om ett lutande torn som kallas jobben


Förklara regeringens jobbpolitik som lyckad är
som att försöka förklara lutande tornet i Pisa som rakt…
Jobben, jobben, jobben. Ett mantra likt det klassiska vård, skola, omsorg. Men är det så att det är stiltje i frågan och ingen har en väg framåt? Regeringen med Moderater och Centerpartister skriker på skatter och sämre löner som en nyckel till allt och Socialdemokraterna skriker utbildning.

           Att regeringen inte har en plan kan vi se. De äger frågan men kan inte leverera så att massarbetslösheten sjunker. De ända som de har att komma med är subventioner och skattesänkningar som gör det billigare för de som redan är anställda. Det blir inga nya jobb. Socialdemokraterna pratar utbildning och det är viktigt men löser inte situationen så att den arbetslöse får ett arbete i morgon. Visst så kan man med utbildning och kompetens utveckling komma närmare arbetsmarknaden och vara mer anställningsbar till och med kanske stärkt som individ. Inget att förringa.

            Men det man kan se kring politiken och då särskilt ledarsidorna är att det börjar uppkomma en desperation kring jobben. Det är bra om det leder till en utveckling som ger jobb. Ser vi till dagens ledare iExpressen så verkar dock min tro på konstruktivitet vara långt borta. Lite som att försöka förklara lutande tornet i Pisa som rakt…

            Men det som jag saknar i debatten kring jobben är hur vi hjälper till att utveckla näringslivet så att nya företag bildas och nya branscher finner dagens ljus. Vi vet hur statliga beställningar lyfte Eriksson, ABB mm. Var finns det idag? Hoppas att den samling som Löfven vill göra med forskning och arbetsmarknadens parter kan ge något att bygga på. 

           Grunden är att vi måste tänka kort och långt. Kort att de som idag är arbetslösa får sysselsättning medan det längre perspektivet är var framtidens arbetsmarknad har att erbjuda. Att koppla arbetsmarknaden och högre utbildning närmare varandra. Allt för att vi ska kunna slå oss fram som en kunskapsintensiv nation som ligger i fronten när det gäller kunskapsutveckling och företag som står för kunskap och kvalité. Inte billigaste arbetskraften utan bästa arbetskraften bör vara ett signum. För att komma dit så behöver staten, forskningen tillsammans med näringslivet finna vägar framåt. Så när Löfven möter dessa parter ha med detta i bakhuvudet. 


Jag citerad i den lokala gratistidingen
         Lite mer om kunskapsbaserad ekonomi skrev jag här och det gillas inte av alla men för mig finns realiteten och det finns drömmar. En sak är säker de krockar och då måste man ibland ta en annan väg.
Media: Exp, Exp2, Ab, DN,
Bloggat: Peter Johansson på ämnet
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,