20120314

Skiter vi i de fattiga barnen?

Barnen har inget med texten att göra
Så kommer rapporten som vi inte vill ska komma och resultatet är också det som vi inte vill veta. Att de vi värnar mest blir en mer utsatta. Det handlar om de fattiga barnen. De som inte kan vara med på det som sker. De som gömmer sig i skolan när insamlingen till det fattiga fadderbarnet är på gång. De som alltid blir sjuka när det andas klassresa.

         Jag väljer att tolka Rädda Barnens rapport med musik kring barn och som betytt något för mig ont eller gott. För det är ett fattigdomstecken att vi idag kan konstatera att det är 248 000 barn (Ökning med 28 000!) som karaktäriseras  som fattiga i detta rika land. Tar vi sedan de barn som inte är ekonomiskt fattiga utan bara själsligt fattiga så mår vi inte bra i landet Sverige. Ser vi på politiken i landet och i kommuner så har de inte byggt oss och våra barn starkare utan tvärtom. Vi må sola oss i glansen gemfört med Grekland men när vi också stoltserar med en av de högsta ungdomsarbetslösheten så är den stoltheten inte så märkvärdig.

        Så när kommer barnen in. När kommer regeringen agera mer än att sälja en majblomma och tro att det blir bra. Att sluta dutta med plåster på såret istället för att se till att det läker och nya ej blir. Men sälja blommar i media skenet är regeringens nummer genom åren...

         Från min uppväxt så kom den här låten till mig och jag kände med filmen G som blev hånad men jag kände igen mig och kunde också finna karaktärer som gjorde min vardag lite snällare. Lite mer hoppfull. Att man kanske kunde lyckas ändå.


          Så går vidare med en annan tänkvärd låt gällande barnen i vårt liv och var kommer de in. Är de bara ett smycke som vi gillar eller är det mer?

           Vi använder ofta barnen som en försvarsmur men när väl murbräckan kommer så står de i fronten och får ta smällen. Vackra ord mättar inga magar eller ökar inflytande. Vackra ord väcker bara en aptit som inte kan mättas.

          Slutar med en gammal men hållbar låt som är tänkvärd. Den ställer frågorna som vi ställer oss idag och frågor som vi inte har svar på. Antingen så vill vi inte svara eller så skäms vi för svaret då de inte andas av det fräscha som vi hoppats på. För handen på hjärtat så ökar barnfattigdomen i ett av världens rikastet länder år för år.

          Så nästa år måste vi se till att trenden bryts. Vi kan inte fortsätta kalla oss välfärdssamhälle om inte barnen får vara med. Det ekonomiska är en del men sedan så finns delaktigheten i samhället. Att få vara sedd och lyssnad. Resan har knappt börjat och det är dags att vi ökar takten.

Media och Bloggat: SvD, SvD2, SvD3, SvD4, DN, DN2AbAB, ledare, TV4,  DN, Ab, SR, SvD, UNT, EK, Folket, ST,
Leines blogg, Thomas Böhlmark, Roger Jönsson, Martin Moberg och Peter Andersson.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,