20120506

Agendan stämde för Löfven i Agendas debatt

Efter att sett den andra halvleken i Agendas programledardebatt så går mest tankarna till Frankrike där Hollande vann och jag gratulerar, men så kommer signalen från Grekland att Nazister kommer göra entre i deras parlament och jag blir bestört. En kluven kväll och kan konstatera att Stefan Lövfen var riktigt bra.

            Att man blir varmare i kläderna ju längre en debatt pågår är rätt. Men det gäller också då att man kom in rätt och det gjorde i också Stefan Lövfen. Men bilden av debatten är att Socialdemokraterna styr och att Moderaterna sätter sig så snabbt de kan i oppositionslägret. "Vi måste agera utifrån hur verkliggheten ser ut" är ett talande citat kring hur Stefan Lövfen ser på den aktuella situationen. Han bjuder in till samtal till den framtida energipolitiken men Fredrik Reinfeldt stänger dörren utan att ens lyssna på vad som kan komma fram. Det finns en oro i lägret när Löfven gjort entre. Bilden är att det inte är en renodlad politiker som står i pulpeten utan en garvad facklig förhandlare som är resultat inriktad och kompromiss människa. En som vet hur näringslivet fungerar utifrån sina tidigare erfarenheter. De har de svårt.

         Man kunde i debatten märka att det inte var en helt enig borgerlig fyrklöver som stod på rad i studion. Det fanns splittringar i både vapenexporten och skolan. Om man pressat Annie Lööf om kärnkraften så hade vi funnit ännu ett område för att inte tala familjepolitiken. Att de RödGröna inte var ense var ok för de har sakt att de skilda vägar går till valet kommer närmare för att då ta ställning till hur man ska göra. Men genom att regeringspartierna sitter och styr och söker förtroende att så även göra efter valet 2014 så borde media granska detta mer än oppositionen.

              Sedan så är frågan om denna typ av debatt gör så mycket nytta mer än för oss nördar som sitter vid datorn med blicken på TV:n och paddan för att inte missa en kommentar eller Tweet. Men som nörd hur så ger jag nu lite betyg:

 • Debattens humor +
 • tempo ++
 • debattledarna ++
 • Stefan Löfven ++++ (jag är partisk men det kändes stabilt och tryggt, inget populistiskt fjäsk utan relevant)
 • Fredrik Reinfeldt ++ (dryg och kändes trött. Angrepp mest Löfven för brister)
 • Jonas Sjöstedt +++( Aggressiv och tog plats)
 • Gustav Fridolin ++++ (trygg och säker i sin roll)
 • Annie Lööf ++ (väldigt anonym)
 • Göran Hägglund +++ (slogs för sitt liv och ville märkas)
 • Jan Björklund ++ (Är den som har svårast att lämna sin ministerroll)
 • Jimmy Åkesson + (Var tyst landade alltid i invandringen är allt problem. Väntande bara på att även kärnkraften kunde kopplas till invadringen)
 • Slutbetyg blir en svag 3:a
      Det märks att det är en mellanvals debatt och att inga partier har lämnat sina skarpa förslag som kommer i hösten budgetmotioner och propositioner. Men nu fotboll


Skrivit om 1:a halvlek här.
Media: Ab, Ab2, Ab3, Ab4, Ab5, Ab6DN, DN2, DN3, SvD, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6SVT, SVT2, SVT3SR, SR2,
Bloggat: Peter Johanson, Roger Jönsson, Staffan Lindström på ämnet
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om Agenda, Partiledardebatt, Stefan Löfven, Fredrik Reinfeldt, politik, Socialdemokraterna, moderaterna,