20121108

Välfärdens vinster din pension


Vem vill inte ha en rejäl pension så tidigt som möjligt. Att ha valet hur länge vi vill arbeta. Visst kan vi känna en avundsjuka på fransmän och greker som går i pension (just nu i alla fall) tidigt och får tid till resor och barnbarn. Visst vill vi att den ska vara så bra att vi klarar oss länge på den.

          Det kräver idag att börsen går bra. Riktigt bra om vi ska kunna få ut ett par kronor. Än så räcker dock inte en bra börsutveckling. Vi måste arbeta lite för länge också. Så börsen ska gå bra och med det så gillar vi som storägare att Ericsson skär ner och sparkar våra kamrater. Det gynnar nämligen din och min pension. Sorry grabbar och tjejer som blir arbetslösa… För var dag med varsel ökar vi andras möjligheter till att få en pension som går att leva på. Vi tvingar indirekt fram dessa varsel. Så när vi svär på det orangekuvertet som kommer i lådan är det samma som att svära på företagen som inte levererar tillräcklig avkastning, vinst så att börskurserna stiger. Ericsson kan vara lätt, men sedan så har vi alla vårdbolag som vi är delägare i. Med ena handen sitter du på den politiska stolen och slänger ut dem från kommunen och med den andra är du förbannad att de inte får jobben och vinsten till din pension.

        Läget idag är att det är börsen och aktier som ger bäst avkastning och det gamla pensionssystemet var inte hållbart. Vi byggde skulder som fördes på framtiden. Alternativet med allt över skatten är inte möjligt. De nivåerna skulle vi inte acceptera.

         Annars så skulle vi behöva en inflation på noll. Alla skulle ha arbete och inga sjuka. Snacka om arbetsmiljö vi då har kommit till… Då kanske vi skulle kunna komma närmare pension över skatten med hjälp av pengar från sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen. 
Men vi är inte där på långa vägar så att hoppas på effektivt Ericsson och Carema är det nog som vi får hoppas på ett tag till… Så på en punkt får vi ge Urban Bäckström rätt, vinst behövs och gärna en hög sådan… Känns inte så lustigt men vad är alternativet?


Media mm: Dagens arena, Johan Westerholm, Aftonbladet, DN,
Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Den socialdemokratiska programkommissionens blogg och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politiksamhällekulturpersonligtVimmerby