20130129

Jobbpakten var den inte viktig för Reinfeldt?...

Vi kan nu ta del av att jobbpakten sprack och det blev inget av det. Huvudansvaret måste läggas på regeringen som sitter med makten i sin hand. Även om parterna på arbetsmarknaden inter verkade vilja göra livet för enkelt. Men det är fortfarande regeringen som har ansvaret och i den Moderaterna. 

Moderaterna har svårt för arbetslösa. Viljan att skaffa fler jobb är svår. Att höja de arbetslösas kompetens för att kunna nå arbetsmarknaden vills inte. I Vimmerby överlät man på den socialdemokratiska oppositionen att leda arbetet mot arbetslösheten. Man ansåg inte frågan vara politiskt prioriterad. För vi alla vet att en viktig fråga ger man inte bort. Av flera skäl. Dels så kan man vinna val på en viktig fråga, dels så har man en plan som man vill se satt i sjön. Moderaterna backar undan från detta, lokalt och i riket. Så med det i bagaget är det inte så konstigt att de inte orkade/ville driva igenom jobbpakten. 

Men vilken roll har då Svenskt näringsliv och LO. Visst har de ett ansvar för att se till att deras medlemmar kan växa, få jobb. Jag kan se och har tidigare skrivit om att LO och Svenskt näringsliv blivit allt mer politiskt sedan de har fått ny ledning. Jag kan ändå se att det verkar som om det är Svenskt näringslivb och Urban Bäckström som varit kinkigast i denna fråga. Slänga in krav som de vet att LO inte kan gå med på. Om man verkligen vill komma tillrätta med ungdomsarbetslösheten får man nog blunda för en del andra krav. För om LO gått med på att man tillsammans skulle titta på ett nytt huvudavtal kunde man spara krut till det.... Vi får nu se vad som sker.  Men det största ansvaret för den höga arbetslösheten och då särskilt bland unga bär regeringen som styrs av moderaterna och då särskilt herrarna Reinfeldt och Borg... Glöm inte det

[UPPDATERAT]
Regeringen genom Anders Borg skjuter skulden på arbetsmarknadens parter och skyller på att avtalsförhandlingarna som kommit emellan. Men det kan inte varit en okänd faktor för regeringen. Alla har varit medvetna om att avtalen gått ut och ska. Det som framkommer är dock att det verkar som det är Svenskt näringsliv som är den stökiga eleven i klassen medan LO ger regeringen godkänt. Men åter så är det yttersta ansvaret regeringens.

Media mm: Ab, Ab2SvD, DN, Exp, Exp2SR, SVT, DI.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Den socialdemokratiska programkommissionens blogg och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politik, samhälle,kultur,personligt,Vimmerby