20130221

Media förstärker snuttifieringen och personifieringen


Finns det en risk att låta biter så  får jag ta det. Men när det största partiet och ett troligt regerings parti lägger fram sin nya politiska plattform faller det platt när det minsta partiet i riksdagen presenterar en ”kändis" till parlamentet i EU får politiska journalister att gå i spinn… Jag undrar om nyhetsvärderingen?

Igår så släppte socialdemokraterna sitt kongressmaterial. Visst hade mycket droppats ut innan (man kan diskutera smartheten i det, men det verkar vara den politiska trenden). Men ändå så är det ett politiskt ramverk som kommer ligga till grund för Sveriges utveckling efter valet 2014. Ett val som ser ut att leda två partier ur riksdagen. Men media väljer att fånga upp det ena och en kandidat som i många år bekänt sig till Kristdemokraterna nu ska ställa upp som kandidat till Europaparlamentet. Kan ha en viss förståelse över att en kollega väljer att hoppa ett framgångsrikt uppdrag som frilansande journalist för självmordsuppdraget att försöka åter få in KD i ett parlament. Lyckas han rädda KDs plats bör han omskrivas men innan... Samtidigt så är det kanske så att just Europaparlamentet blir det enda plats de får förtroende för… Med devisen att där gör de inte så mycket skada.

Men åter till det bittra i medias nyhetsrapportering är att ett politiskt partis ”nya” politiska ambitioner kommer i skymundan för kändispersoner. En rapportering som kommer leda till att politiken allt mer blir förpackningsspecialister och själva innehållet blir mindre intressant än att personer som presenterar har ett sött leende eller en lugg som media kan slita i (förklarar varför jag inte kan bli en framgångsrik politiker eller att Östros fick gå).

Visst ska media vara självständiga och göra sina egna värderingar. Men samtidigt så har media ett ansvar för utvecklingen och en stor makt över hur samhället utvecklas. Med sina prioriteringar så leds allmänheten in i vad som anses viktigt och mindre viktigt. När en ledare väljer att kommentera en kandidat istället för ett politiskt program så är tonen satt att person är viktigare än innehåll. Även om inte många, utom vi politiska nördar, läser ledare så ser man rubriker och bilder och vad de står för och symboliserar.

Var finns de vassa politiska/samhällsjournalisterna som granskar förslagen och vad de får för effekt på grupper, enskilda eller regioner. Hur kommer förslagen om de går igenom i sin helhet att påverka samhällsutvecklingen var finns granskningen av detta. Istället så fokuseras det vid personer och hur de presenterar förslagen än vad de innehåller. Lite hederlig konsumentupplysning för väljarna är det nog jag saknar...

Slutligen så känner jag idag en viss bitterhet att man inte väljer att granska, hylla eller såga det program som (S) presenterade, men kommer känna samma när andra partier lägger fram sina politiska förslag/riktlinjer. Ännu ett steg på snuttifieringen, personifieringen är taget.

Media mm: SvD, Exp och undantag i DN och Ab just idag, Peter JohanssonFredrik Antonsson, Lasses Blogg 
Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Den socialdemokratiska programkommissionens blogg och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politik,samhälle,kultur,personligt,Vimmerby