20130412

Peak Partners en dinosaur på Svensk arbetsmarknad

Fick en signal från mitt fack Unionen att dinosaurerna tydligen inte var helt utdöda. I alla fall på den svenska arbetsmarkanden. Idag så kan vi ta del av villkor som inte ens är gårdagen. Villor som rör sig kring 1800-talet... Dessa aktörer hör inte hemma på svensk arbetsmarknad!

Det hela handlar om detta
Peak Partners vägrar teckna kollektivavtal för Focus CRS — Nu hotar Peak Partners med att lägga ned Focus CRS

Sedan den 21 mars strejkar de anställda på företaget Focus CRS i Fränsta i Västernorrland. Bakgrunden är att finansföretaget Peak Partners, som har sitt huvudkontor på Hamngatan i Stockholm, startade en telemarketingverksamhet på orten med syfte att sälja sina egna finansiella tjänster via telefon. Focus CRS har alltså bara en uppdragsgivare, ägaren Peak Partners. Peak Partners har tillstånd från Finansinspektionen att bedriva fondverksamhet
  • Timlön på 85 kronor, motsvarar bruttolön på 13'600 kronor
  • Saknar övertidsersättning
  • Saknar ersättning för arbete på obekväm arbetstid
  • Bristande försäkringsskydd
  • Saknar tjänstepension
  • Saknar kollektivavtal

Det är med andra ord helt rimliga krav som ställs. Att kunna leva på sin lön och känna en grundläggande trygghet. Men det kravet verkar vara för stort så företaget väljer hellre att lägga ner och göra de anställda arbetslösa.

Så hjälp till att sprida detta och se gärna till att dela denna länk som ger mer information om ärendet: http://unionenopinion.se/peak_partners/ Facket har lyckats tidigare få arbetsgivare likt dessa att backa och förstå vilka spelregler som vi har på den Svenska arbetsmarknaden. Jag minns specifikt Toys r us som fick se sig besegrade och förstå vad som gäller. 

Läs även Peter Johansson som skriver på ämnet
Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Politometern med en samling med politiska bloggar. IntressantLäs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,