20130420

Socialdemokratisk bluffpoker

I sviterna efter #Omargate så försöker partiledningen rikta fokuset på politiken igen. I en debattartikel i DN vill de prata om arbetslösheten. Innehållet är känt och inget i sak nytt. Men arbetslösheten är inte heller ny och efter en vårproposition från regeringen är det bra att påpeka att det finns alternativ. Men vi har fortfarande interna bekymmer som skymmer sikten på politiken. Vi måste våga se det och våga ta i problemen.

Stefan Löfven, Magdalena Andersson och Ylva Johansson är undertecknare av dagens artikel. Åter så handlar det om… bristerna höll jag på att skriva, men det innebär att det finns nått som kan brista… Den obefintliga politiken för att komma tillrätta med den skyhöga arbetslösheten. Förslagen som de presenterar är redan kända och känns mer som att få bort fokus från #Omargate till att handla om det som vi alla politiker vill, politikens om vi brinner för. Men kommer de lyckas?

Den gamla (S)-modellen med huvudet i sanden och gå vidare är vid vägs ände.  Jag gjorde en jämförelse på Facebook samtidigt som jag skrev detta ”Vi har tyvärr en förmåga att tro att det bara är att gå vidare utan att märka ut gropen vi fallit i och vips så faller vi igen...”Vi måste börja rensa agendan från all skit som samlats ihop. Johan Westerholm föreslår en sanningskommission och det är en möjlig väg att gå. Vi behöver en gång för alla få klarhet i turerna kring Omar Mustafa och hur han från tomma intet kunde komma rakt in i maktens centrum. Hur man struntande i de två dagar gamla kongressbeslutet om VUs storlek och tog in en till. Inte för att klara eller utöka kompetensen utan för att hålla maktbalansen mellan de geografiska intressen som finns starkt i partiet.

Carin Jämtin har tillsatt en grupp som jag sedan tidigare kommenterat och känt en viss oro. En grupp som står för erfarenhet men ryms det nytänkande i den? Vågar de ta fram förslagen som slår sönder den informella maktstruktur som finns inom partiet idag. Är de så att den är för partilojal och inte vågar pröva partiet?

Det är bråttom för snart är det val och nya listor till EU, riksdag, kommun och landsting/region ska fram. Maktbalans frågorna måste vara utredda till dess. I november tar socialdemokraterna i Kalmar län riksdagslistan och till dess måste det vara klart vad som gäller. Det finns i partiets kriskommission och Öppna kriskommissionen mycket att ta av. Mycket som kommer göra att dagens maktelit som sitter i orubbat bo kan få det besvärligt. Med processer där korten synas redan i ett inledande parti är det jobbigt om man sitter med en dålig hand. Tiden för socialdemokratisk bluffpoker måste vara över.  
Media mm: DN, DN2, SvD, SVT, Ab, Barometern.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Den socialdemokratiska programkommissionens blogg och Politometern med en samling med politiska bloggar. IntressantLäs även andra bloggares åsikter om ,