20130702

#Almedalen13 : Skjuta sig i foten

Intressant hur partierna slåss om Miljöpartiet. Antingen med att ta så stort avstånd från dem som möjligt eller ligga så nära som möjligt. Men frågan är om de gör rätt? Det finns en kader kring 10 procent som gillar miljö och batiktröjor. De kommer varken att gå till SD eller moderaterna. Frågan är om inte spelet till och med stärker MP framför försvagar dem.

Igår så var det en tråd på Facebook som menade att SD slängar på MP handlade om att få väljare inom S och M. Jag tror man missar en del där då det i de fackliga leden redan finns ett stort motstånd mot MP då man anser att de varit antifackliga i sitt agerande. SD kan med sitt utspel inte förstärka detta utan möjligen på den minsta marginalen. Där finns ett tryck för att Socialdemokraterna ska göra upp med Vänsterpartiet. Vi såg det i valet 2010 och det finns även nu ett tryck för detta internt inom arbetarrörelsen. Det är i mina ögon få inom S och moderaterna som bryr sig om MP utan endast ser dem som en möjlighet till parlamentarisk majoritet.

Att SD vill nå tredjeplatsen är väl förståeligt då det innebär mer makt i riksdagen. Möjligheter till
vice talman och ordförandeposter i utskotten. Poster som gör att man kan styra den politiska agendan på ett helt annat sätt än idag. Men med makt följer ansvar och deras utanförskaps anseende måste med det anses vara helt borta och Jimmie Åkesson kommer få allt svårare att spela på det martyrskapet. Med skyhöga ersättningar och mer makt är de en faktor bland övriga. Klarar de att med det bibehålla sin trovärdighet gentemot sina väljare som en underdog som slår mot etablissemanget? Tror själv att den resan blir svår. För med ordförandeposter kommer kompromisser och jag kan tro att de andra partierna just kommer pressa SD på deras hemma områden för att just försvaga dem och klarar de inte det så visar de på sin oförmåga att leda och oavsett så kan de leda till en försvagning av partiet.


Så att måla ut MP som fiende är inte klokt av varken SD eller moderaterna. En del må så tro det men jag siar på att de har fel. De slåss inte på samma planhalva och de skrämselskott mot socialdemokraterna de vill skjuta missar målet och riskerar att skjuta dem själva i foten, inte helt galet om ni frågar mig, men det var väll inte meningen…

Media mm: Ab, Ab2, SvD, SvD2, DN, SVT.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Politometern med en samling med politiska bloggar. IntressantLäs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,