20140122

Inte så maxat av Max [UPPDATERAT] Lööf tar till orda

Hamburgerkedjor verkar ha en särskild läggning åt politiken. Vi vet hur McDonalds stöttat den borgerliga regeringen och nu kommer Max ur garderoben som en trogen valarbetare åt Moderaterna och de andra borgerliga partierna. 

Visst har privata företag rätt att kampanja för partier som de tycker företräder en politik som gör det bättre för dem. Men frågan är om de har rätt? Det förs en diskussion kring om hur många jobb dessa skattesänkningar egentligen lett fram till. bara att man inte ens kan finna en siffra som köps av alla visar på vilken osäkerhet som finns i åtgärden. Men en sak vet vi. Nästan 400 000 människor är idag arbetslösa med dåliga ersättningar som gör att de inte räcker till värst många burgare hos Max. Så receptet för lönsamhet hos Max och andra inom resturang-branschen vore en politik som satte folk i arbete med bra lön som de kunde förbruka på Max goda hamburgare. Ja, det ska erkännas att Max är min favorit bland hamburgerkedjorna när det gäller smak. Men visst blev smaken lite bittrare idag. Men ska ett företag ge sig in i den politiska debatten så bör de tänka till. För de riskerar att förarga ca 50 procent av sin kundkrets om det inte sköts smart. Idag så var nog inte Max så smarta. Hur de kommer se ut i försäljningssiffrorna vet jag dock inte.

Samtidigt så kan jag inte låta bli att le åt de brösttoner som finns i brevet "Det är valår och om oppositionen (S+V) vinner valet vill de höja både restaurangmomsen och arbetsgivaravgifterna för unga. Det vore fullständig katastrof för oss och branschen och det kommer få stora konsekvenser för vår tillväxt." Jämfört med innan sänkningen så kan jag då inte se en märkbart skillnad. I alla fall inte en katastrofal skillnad. Nä det är nog dags för ägarna att dra ner på Chili Cheesen, som i och för sig är god men i lagom mängder.

Men dagens brev visar på att valet i september är viktigt. Allt fler aktörer gör sin röst hörd. Dagens slutsats är att det får bli en korv i den lokala korvmojjen och en röst på Socialdemokraterna och handen på hjärtat så är mina burgare på egen mald högrev bra mycket bättre än Max med flera...

[UPPDATERAT]
Twitter ger sig centerledaren, tillika näringsministern, Annie Lööf ärendet med att inte klara av att hålla isär frågorna. Hon menar att en intresse organisation som LO inte ska uttala sig politiskt om inte en privat näringsidkare får göra det. Två problem. Ett företag är fri att i media påtala saker som kan underlätta för sitt företagande, men det är inte lämpligt att göra på det sättet som Max gjort gentemot sin personal som är i direkt beroendeställning mot sin arbetsgivare. Dels så har Max sina intresseorganisationer som ska sköta de politiska utspelen likt de anställda har sina organisationer.

Hotell och resturangfacket ger på sin blogg ett bra perspektiv på frågan!

Det visar sig också att det inte direkt går dåligt för Max-kedjan och dess ägare. Vi kan se att de har plockat ut betydande vinster till ägarna. Inte så mycket att säga om det om det inte var så att det luktade skattemedel om utdelningen...

Media mm: Ab, Ab2, Exp, SvD, Alliansfritt Sverige, Politism, Ledarbloggen på Ab, DI,
Mer av intresse finns på OpinionsverketIntressantLäs även andra bloggares åsikter om ,