20080422

Centerns svek mot Vimmerbyborna

Här kommer en debattartikel som jag skickat till länets tidningar

Centersveket mot LO-medlemmarna

Vem får jobb i Vimmerby när det är okej att göra skatteavdrag för poolrengöring i Spanien?

Jobben i Sverige var visst inte så viktiga.

Med facit i hand ser vi att Vimmerby kommun och invånarna här är maktskiftets förlorare!

Skatteavdraget för hushållsnära tjänster skulle ge jobb. Då kan man verkligen fråga sig varför det är okej att dra av för tjänster som utförs i andra länder! Häck-klippning och poolrengöring på spanska solkusten ökar inte tillväxten i Sverige.

I Vimmerby kommun är det 71 personer som lämnat in att de vill göra avdrag för hushållsnära tjänster. I hela Kalmar län är siffran 852 personer.

Det jag säkert vet är att mina medlemmar fått vara med att betala kalaset.

Vilka är det då som nyttjar avdraget? Min gissning lutar åt höginkomsttagare. I juli förra året presenterades en undersökning gjord av Riksdagens utredningstjänst – en oberoende utredningstjänst som jobbar på uppdrag av alla partier. Den visade att alla som tjänade under 53 760 kronor i månaden tjänade mera på att gå ned i arbetstid och städa själv!

För unga på väg mot arbetsmarkanden ser det heller inte ljust ut. Arbetslösheten biter sig fast. Andelen långtidsarbetslösa unga har ökat med 41 procent sedan alliansregeringen satte sig vid ratten. Värre dikeskörning får man leta efter. På rak väg dessutom. När jobben inte kommer i en högkonjunktur, hur ska en blå regering fixa jobb när det tar emot i en uppförsbacke?

Just nu lägger företrädare för regeringspartierna mycket krut på att gnälla. De säger att det har fått städa upp efter en förfärlig löfteskarusell och annat som mest är strunt. Sverige har inte haft bättre ekonomi på länge och då väljer regeringen att ösa ut skattemedel till människor som har det gott ställt. I Vimmerby kommun är det 210 fastighetsägare som får en dyrare avgift sedan regeringen med kd i spetsen bluffade att de skulle ta bort fastighetsskatten! För de allra flesta fastighetsägare i kommunen blir det ingen förändring alls. Däremot för villaägare i Danderyd och Lidingö så blir det förändringar! Runt 100 000 kronor om året kan de räkna med som extrainkomst, tack regeringen…

Mina medlemmar har fått helt andra saker av alliansregeringen. De har fått sämre ersättning när de är sjuka, arbetslösa och föräldralediga. De har fått högre kostnader för sin a-kassa och det kostar mera att försäkra bilen. Bensin och diesel har blivit dyrare för alla som måste ta bilen till jobbet. Otrygghet och usel ekonomi väntar den som slits ut på jobbet.

Många människor har fått det svårare att klara vardagens alla utgifter. Men några har fått fin pool och klippt häck på spanska solkusten.

Peter Högberg
Ordförande
LO-facken i Vimmerby

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar