20080513

Ny ranking

Då är det åter dags för årets stora spektakel, Svenskt näringslivs stora företagsranking och åter igen så faller det borgligt styrda Vimmerby. Här gäller bara privatisering för att stiga i ranking, inte kvalité till kommuninnevånarna.

Under tre års tid så har den borgliga majoriteten i Vimmerby pratat och pratat om det dåliga företagsklimatet som råder i kommunen enligt den nyliberala kampanjorganisationen Svenskt näringsliv. Det intressanta är att kommunen under alla dessa tre år sjunkit i placeringar. Ska jag vara elak så är det enda som hände för tre år sen och som fortfarande finns kvar idag är att Carl-Axel Centerstig blev kommunalråd, men det kan väll inte finnas något samband.

Om man nu ska se lite till vad denna ranking står för så går det att besvara med ett ord. Trams. Rankingen bygger på enkäter till olika företag så blir svaren avgörande på dagsformen. Genom att det är så få som svarar på enkäten får en enskild företagares svar för stor betydelse för helheten.. . Exempel har ett företag förlorat en upphandling mot kommunen hur positiv är han då ? En annat fråga handlar om kommunikation . Där får Vimmerby dåliga betyg en sänkning på alla fronter. Då är min fråga vad saken gäller då bredband är 100 procent utbyggt , vägar och tåg är ett statligt ansvar. Vad har regeringen gjort eller de privata telekom bolagen som gör att Vimmerby får skit för det?

Hur ser det ut i Vimmerby:
  • Företag växer och skaffar nya lokaler
  • Nya områden för näringslivet undersöks
  • Låg arbetslöshet
  • Kraftigt växande besöksindustri
  • hundraprocentig bredbandsteckning
  • Positiv befolkningsutveckling
  • Universitets- och högskolesatsningar
Det ser inte så illa ut, om ni frågar mig ås det gäller att ta denna typ av undersökningar för vad de är. Ett politiskt utspel från den nyliberala bunkern på Skeppsbron i Stockholm.
Vinner gör den som privatiserar mest, oavsett hur verksamheten fungerar och lyckas ge service till kommuninvånarna.

När den här rankingen kom för ett år sen så skrev jag tillsamman med Anita Westerback en debattartikel och den känns fortfarande aktuell så här kommer en favorit i repris

Vi vill premiera arbetstagarklimatet

Kommunerna står i givakt när Svenskt Näringsliv presenterar sin rankning av företagsklimatet.
Media gör toppnyheter av kommunernas förhållande till företagen.
Vi vill se en rankning som sätter de anställda i centrum.

Det finns säkert anledning till kritisk granskning av Svenskt Näringslivs undersökning. I Vimmerby kommun har det skett många etableringar och företag och butiker växer så det knakar. Ändå halkar vi utför i näringslivsrankningen.

Grannkommunen Oskarshamn ligger i botten trots högtryck på arbetsmarknaden och en sällan skådat hög sysselsättningsgrad.

Så låt oss i stället önska att det sker en arbetstagarrankning. Den skulle kunna skärskåda företagen utifrån hur det är att vara anställd där. I dagens läge är det många företag som söker arbetskraft och den arbetstagare som tänker nappa kanske kan behöva lite guidning.

Företag med hög sjukskrivningsprocent skulle inte ligga i topp på vår rankning. Det kostar personligt lidande och det är dyrt för samhället.

Företag som inte följer lagar och avtal kommer heller inte att ligga i topp hos oss. Utan kollektivavtal finns inte schyssta villkor mellan företagare och anställd. Den företagare som vägrar teckna kollektivavtal är dessutom osolidarisk mot sina kollegor både i och utanför branschen.

Usel arbetsmiljö ger heller inte topp-poäng. Det leder till sjukskrivningar och kanske i värsta fall till förtida pensionering för den som slits ut.

Vi ger bra poäng till arbetsgivare som är beredda att stå för goda villkor och trivsel på jobbet. Arbetstagaren ska tryggt kunna veta att här finns en arbetsgivare som är beredd att komma till rätta med problem. En arbetsgivare som är beredd att minimera sjukskrivningar. En arbetsgivare som vill se människor utvecklas på arbetsplatsen. Vi ger poäng till arbetsgivare som har bra samarbete med facket. En arbetsgivare som inser att facket är en samarbetspartner har mycket att vinna i längden.

Vi premierar arbetsgivare som ser till sina anställda och som inser att det är företagets största resurs och en nyckel till framgång. Om alla jobbar mot samma mål så är framgången nästan given. För både arbetstagare och arbetsgivare är målet detsamma – bra lönsamhet för företaget. Det ger trygga jobb och klirr i kassan för företagen.

Till sist - Vimmerby kommun ska vara en medborgarvänlig kommun. Tillgängligheten och servicen ska vara bra oavsett om du är företagare eller privatperson.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,


Rösta på mig

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar