20090301

Dags att byta fokus och rådgivare (s)

Nu i helgen så har det kommit ett antal nya opinions undersökningar där vi tappar och Mona Sahlin får lägre förtroende. Jag tror det finns ett antal logiska förklaringar.

Under en tid så har i partiet lyckats med att inte prata politik utan att hålla på med en massa organisatoriskt tjafs. först var det turerna med Miljöpartiet och Vänsterpartiet och när det börjat lägga sig så tar vi tag i nästa resa, listan till EU-parlamentet (blev inte så mycket turbulens men en del). Nu var det avklarat så då tar vi tag i nästa organisatoriska mediacirkus. Valet av partisekreterare.
Vad blir nästa organisatoriska problem som vi ska göra. För det verkar som det inte finns några politiska frågor att snacka om.

Det är nu dags att partiledningen byter massmediala rådgivare och också lägger om fokus.

Vårt focus måste nu ligga på att visa regeringens inkompetens att bekämpa arbetslösheten, ta fram förslag på hur vi ska lösa problemen och ge folk arbete och utbildning.

Det är fler som skriver kring dessa frågor bland annat Erik Laakso, Jonas Morian mm

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

4 kommentarer:

  1. Jag är övertygad om att politiken måste omfatta mycket mer än bara arbetsmarknad. Jag begripåer inte varför vi alltid skall nedgradera oss till bästa förvaltare istället för att bli de mest modiga förändrarna. Varför backspegeln är så mycket atraktivare än framåtsseendet. Jag skriver något om det på http://my.opera.com/ekehog/blog/2009/03/01/hur-lange-skall-socialdemokratin-fortsatta-att-halla-den-egna-politiken-hemlig

    SvaraRadera
  2. Du har rätt i att socialdemokratin nu är lamslaget av procedurfrågor. Fakta är att man misslyckades med arbetslösheten under Persson. Människor har inte glömt det och har inte heller glömt att det var alliansen som vände siffrorna. Försöken att ge alliansen skulden för nuläget har redan misslyckats. Fortsatta försök att ge alliansen skulden för arbetslöshet är faktiskt självmål.
    Fler fakta är att socialdemokratins vokabulär fortsätter att fokusera på det politiskt korrekta, inte på verk-ligheten. Det har gått så långt att det börjat bli ett skämt. Vi säger att ”det är PK” till varandra då vi menar att man gör en förskönande omskrivning.
    Socialdemokratins kärnväljare är människor som inte tycker om så kallat ”skitsnack” och nu har utvecklingen kommit till den punkt då PK kopplas med skitsnack. Därav talet om att kärnväljarna inte ”känner igen” sitt parti.
    Nu sitter man i en svår sits eftersom man egentligen behöver byta stora delar av partiledningen utan att förlamas totalt av interna strider. Man måste definiera problemen och finna politiska program till dem samtidigt med alla procedurfrågor. Alltsammans före detta års slut.
    Stalltippset är att S drar hem 25 – 28 % valet nästa år om man inte lyckas bryta sin förlamning.

    SvaraRadera
  3. Opinionsundersökningar är eftersläpande - detta är en rättmätig och kraftig reaktion på Mona Sahlins resoluta och maktfullkomliga strategi att köra över LO-kollektivet i frågan om Lissabonfördragets ratificering. Många tunga fackförbund var självfallet emot - Byggnads, Transport och Skånedistrikt m fl. Att toppstyra och frysa ut EU-kritiker när det finns så starkt motstånd inom partiets väljarkår får givetvis konsekvenser. Jag tror att socialdemokraterna måste göra helt om - om de inte vill styras ut från politiken helt och hållet. Det finns ett starkt folkligt motstånd mot överstatlighet inom partiet - mot att ge upp suveräniteten och den folkvalda demokratin och lämna över riksdagens makt till ett par regeringsrepresentanter att besluta åt oss i EU - med 2 % röstmakt där.

    När det gäller ras i opinionsundersökningar, så kommer turen snart även till Fredrik Reinfeldt och alliansen pga bristande jobbpolitik, Maud Olofssons extreme make-over i kärnkraftsfrågan, de integritetskräkande lagarna FRA, datalagringsdirektivet, ACTA, m m - var så säker.

    SvaraRadera
  4. Surgubben det var faktiskt så att arbetslösheten under våran sista tid vid makten och under den moderatledda regeringens tid att arbetslösheten minskade. Att den minskade berodde på en blandning av politiska beslut och konjunktur.

    Anders Självklart måste det finnas mer än arbetsmarknad, men med det läge som vi nu befinner oss i så blir det en huvudfråga ur tre skäl. Dels att det måste komma fram nya arbetstillfällen. Dels måste de som blir arbetslösa få en ersättning som de har råd att leva på och till slut så måste samhället se till att de som förlorar sitt arbete får möjlighet till att ställa om till nya utmaningar.

    Slutligen Nemokrati så tror jag inte riktigt på att det är en reaktion på Lissabonfördraget utan att vi inte klarar av att presentera ett tydligt ledarskap och prata om aktuella frågor som ligger nära folks vardag. Tyvärr så finns EU-frågorna inte där idag men genom den valrörelse som kommer så hoppas jag vi kan hjälpas åt att marknadsföra EU-frågorna så att svenska folket börjar diskutera detta.

    SvaraRadera