20090516

Regeringsråd ökar klyftorna i samhället.

Idag på DN debatt presenterar regeringens globaliseringsråd sin slutrapport. I många stycken en klassisk liberal produkt, men på ett par punkter så går den åt samma håll som regeringens finanspolitiskaråd. Nämligen höj arbetslöshetsförsäkringen.

I det som finns med i debattartikeln finns ett par, som jag ser det, riktiga hemska förslag som leder till ökade klassklyftor speciellt när det gäller kunskap och kompetens. Det ska enligt rapporten bli möjligt att ta betalt för högre utbildning. För att studenterna ska kunna finansiera detta ska det bli möjligt att använda privat pensionssparande. Vilka som idag har en dålig inkomst och ett lågt sparande har möjlighet att ta av det för studier? vad blir kvar till pension? Ett annat förslag är att studielånet ska höjas i samma nivå som avgiften för studier. Åter igen vilka kommer det att slå emot. Jo låginkomsttagare som redan idag behöver ta lån för att klara studieekonomin. Nu kommer de efter färdiga studier ha en ännu tyngre ryggsäck att bära med sig. Dessa förslag ökar blint klassklyftorna i samhället utan att ge något tillbaka.

Det som är intressant är att globaliseringsrådet vill återinföra fastighetsskatten. Ska den moderatledda regeringen lyda dessa råd eller gör den som vanligt skiter i det?

Samtidigt vill globaliseringsrådet likt regeringens finanspolitiskaråd att man höjer nivåerna i arbetslöshetsförsäkringen vilket jag välkomnar. Men tro inte regeringen lyssnar.

Avslutningsvis så vill det som alla högerkrafter avskaffa LAS.

Andra som bloggat om detta är bland annat Åke Nyhlen
Läs mer bloggar från vänsterhåll ,Netroots - Socialdemokraterna

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

2 kommentarer:

  1. LAS vill man (även jag) väl att den skall försvinna för att på så sätt få en chans att få yngre människor i arbete. Bland den nuvarande regeringens bästa åtgärder har varit att sänka arbetsgivaravgifter för yngre.
    Men sånt är ända alltid bara fix i efterhand och leder till tröskeleffekter. Men en utvecklad LaS hade varit intressant.

    Danmarks modell är mkt intressant och den beredvilligheten att röra sig mellan arbeten är kompetenshöjande säger en person som alltid varit frilans och trivts med det. På ett personligt plan mår man bra av omväxling, men inte bra om man är osäker och otrygg på att kunna finna annat. Därav följer tyvärr att trygghetssökandet blir självdestruktiv när det kopplas till arbetsmarknad.
    Leif

    SvaraRadera
  2. Leif, när det gäller LAS så ser jag inte problemet. När det gäller att behålla unga så ser jag möjligheterna med att använda särskild avtalspension. Det är en vanlig modell inom kommuner och landsting. Det ger den enskilde möjligheten att trappa ner utan och lämna plats åt yngre utan att bli utkastad. Samtidigt så är det av stor vikt att ge våra ungdomar tillträde till arbetsmarknaden, men det får inte ske på de äldres bekostnad.

    Att kasta LAS på sopptippen är att backa klockan och det kan inte vara det vi vill. Vi måste fortsätta att bygga trygghet för arbetstagare. Det är när tryggheten finns man vågar ta chanser och ser möjligheter. Jag tror inte på devisen hungriga vargar.

    SvaraRadera