20090513

Budget Budget Budget Alla dessa i nyanser av svart...

Igår så satt jag hela dagen i budgetdialog med kommunen. Alla presidier och förvaltningschefer fanns på plats. Efter det så var det videokonferens med ordförande gänget i landstinget kring dokumentet Strategier för effektiviseringar del 3.

Om vi ska börja i toppen så har den moderatledda regeringen ingen koll på hur man ska möta konjunkturen. De får kritik från sitt eget http://www.finanspolitiskaradet.se/ för att de gör för lite på i stort sett alla områden. Jag skrev mer om det tidigare.
Nu har finansminister Anders Borg uttalat sig att det inte blir några mer resurser till kommuner och landsting utan att man får göra rätt prioriteringar... Det vore kul om han kunde komma till Vimmerby eller Hofors och ge oss lite råd på vilka områden han menar att vi kan hitta alla dessa resurser utan att skapa otrygghet och elände för våra invånare.

Så här får DU Anders Borg en inbjudan av mig att komma till Vimmerby för att ge oss ett handtag med vårt budet arbete, eller bara se hur vi har det.

När det gäller landstinget så känner jag en större trygghet att vi ska klara av ekonomin utan att det kommer drabba den enskilde allt för hårt. Till skillnad från riket och kommun så har vi majoritet i landstiget i Kalmar län. Idag så kommer oppositionen få vårt förslag till hur vi ska klara krisen utan att ge oss på stora strukturförändringar. De borgerliga med Anders Andersson (kd) i spetsen har redan börjat skrika nedläggningar av ambulanser utan att sett vad vi skriver. Vet inte för vilken gång i ordningen som han skriker på vargen som inte finns. Vet inte hur många gånger jag har fått dementera detta i media.
Det kommer att göras en massa översynen för att bland annat kunna se hur vi ska kunna implementera den nya lagstiftningen som regeringen tvingar på oss om vårdval. Vi har valt att hitta former som vi bygger vidare på vårt hälsoval, där vi sätter den enskilde framför vårdgivaren i fokus.
Min tro är att den enskilde skiter i utförare utan vill kunna välja kvalité och metoder inte om det är ett AB eller landstinget som utför tjänsten. Där skiljer vi oss från borgerligheten.

När det gäller kommunen så känns det som om den centerledda majoriteten inte har någon koll eller krismedvetenhet. De kör på som om det vänder imorgon och att vi kan skjuta på alla obehagliga beslut till någon annan gång. När vi samlades under gårdagen så fick vi ett program för förmiddagen gjort av tjänstemännen. när jag frågande kommunalrådet Carl-Axel Centerstig om eftermiddagen så fick jag inget svar. "Vi ska fortsätta dialogen"... En hel dag utan att komma till något konkret. Vad är tiden värd?
På vilket allvar tar den borgerliga kommunledningen krisen då man beordrat in tjänstemännen till kvällsöverläggningar sen under eftermiddagen så kan inte politiken så man ställer in. Vilket förtroende kommer tjänstemännen och kommuninvånare ha för oss förtroendevalda om den politiska ledningen prioriterar annat än den kommunala ekonomin när vi befinner oss på ruinens brant om inget görs fort.

Annars så kan jag konstatera att vi nu är i final i Eurovision song contest tack vare ett fantastiskt framträdande av Malena Ernman

Andra bra bloggar från ett vänsterperspektiv finner ni här. ,Netroots - Socialdemokraterna

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar