20090608

Den slutgiltiga analysen dagen efter...

Efter lite tänkande och lyssnat runt så har jag en form av valanalys klar.

Att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet inte gjorde ett bättre val tror jag beror på ett ord, NEJ. I dessa partier har det tydligast handlat om ja eller nej till EU. Dt har varit tydligt inom socialdemokratin när det gäller framtagandet av kandidater till listan. Man behöver inte vara nej för att vara kritisk.
Jag hoppas att alla socialdemokrater som blir förtroendevalda på någon post har ett kritiskt granskande öga.

När det gäller Piratpartiet så finns det två bra saker att säga. 1 Att de tog röster från Sverigedemokraterna. 2 Att de lyfte upp frågan om den personliga integriteten.

Lokalt så ser vi att Centern fortsätter att minska. Om det beror på EU eller den kommunala missnöjet är svårt att veta. Ser man tillbaka på allmäna val så har centern tappat där också. Så sett över tid och val är det en allmän försvagning av Centern i Vimmerby. Frågan är om tappet kommer stanna eller om de till slut hamnar på ett rikssnitt?

Det stora lyftet står Miljöpartiet för och jag gläds med dem. De ser ut att ha gått hem i stort sett alla stugor nu mer. Miljöpartiet har tror jag har blivit "rumsrena". En stor del tror jag är att de har haft tydliga kandidater som pratat vad de vill göra i EU. Det är nog det parti som varit bäst på det.

Ibrahim Baylan skriver på Newsmill

Andra som analyserar är: Peter Andersson , Jonas Morian, S-buzz, Nathalie Sundesten Landin, ,Netroots - Socialdemokraterna

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

  1. PP tog inte fler röster från SD än något annat parti.

    Problemet är väl M och S som gett bort 3.3% av sina väljare till SD från första början.

    SvaraRadera
  2. Enligt den undersökning som SVT gjort och som redovisas av Sören Holmberg så var så fallet.
    http://svt.se/2.109698/1.1586499/det_har_ar_pp_s_valjare?lid=puff_1586500&lpos=lasmer

    SvaraRadera