20090610

Moderater och Kristdemokrater säljer ut kommunen

Moderaterna och Kristdemokraterna i Vimmerby kommun vill sälja ut våra gemensamma tillgångar för att spekulera på börsen.

Under tisdagens kommunstyrelse la moderaterna med stöd av kristdemokraterna ett förslag som innebär att de vill att vi ska sälja vår gemensamma skog. Pengarna från försäljningen vill de använda till att spekulera med på börsen.

Idag ger skogen som vi äger en avkastning på mellan 1 till 1,5 miljoner kronor årligen. Samt att skogen är en bra bytesvara när kommunen förhandlar om olika markaffärer.

Vad vill då moderaterna och kristdemokraterna göra med den de tror ökade avkastningen? Ja, inte är det skolan och omsorgen som ska få del av pengarna utan de vill göra en skattesänkning.

Med andra ord mitt under brinnande finanskris som slår mot kommunen i form av mindre skatteintäkter, vilket leder till att vi är tvungna att göra stora nedskärningar i verksamheten så vill de ta bort ännu mer skatteunderlag. Jag vågar inte tänka på vilka konsekvenser det skulle kunna bli för kommuninvånarna och då särskilt de mest utsatta, barnen och våra äldre.

Jag ställer mig frågan hur det går om moderaternas spekulerande inte går som det var tänkt, vilket är troligt, vem ska då bära ansvaret för att det blir tomt i skattkistan? Vem kommer få ta ansvar för att fylla på igen?

För mig handlar detta förslag från moderaterna och kristdemokraterna om ett skifte. De politiska partierna har innan varit ense om hur vi ska finansiera vår gemensamma sektor. Överenskommelsen har varit skatter och avgifter. Vi har dock haft olika syn på nivåerna. När de nu går fram med ett nytt, osmakligt, sätt att finansiera så bryter man inte bara den uppgörelse som funnits. Man spräcker också majoriteten i Vimmerby.
Ska man ha en gemensam Allians så är, ur min synvinkel, hur saker ska finansieras en av grundstenarna.

Att moderaterna prisar marknaden och i grunden vill att den ska styra allt på den svages bekostnad är inget nytt. Det har vi vetat om länge, trots lite nytt smink så är det samma gamla marknadsliberala moderater som träder fram. Det som gör mig lite fundersam är att nu går Kristdemokraterna in i samma fålla. Den enda förklaringen är att Kristdemokraterna är beredda att göra precis vilka dumheter som helst för att få behålla vårdnadsbidraget. Det visar sig att deras etik och moral inte är vatten värd när det kommer till kritan.

En annan aspekt på det hela är att de är sura på centern som hann först ut med nyheten att inte lägga ner skolor. En tävling som kristdemokraterna hittills haft en ledning i.

I grund och botten är det allvarligt för kommunen om vi inte har en majoritet som är stabil och kan ta trygga kloka beslut. Det leder till osäkerhet bland näringslivet och gör att jobben blir färre. På Svenskt Näringslivs ranking har kommunen sjunkit som en sten de senaste åren och det har inget med finanskris att göra utan är en direkt orsak av det bristande politiska ledarskapet i kommunen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

6 kommentarer:

 1. Peter.

  Om man byter ut Vimerby mot Sala och lägger till Cenetern så stämmer allt Du skriver även hos oss !!

  Det är tungt !!

  SvaraRadera
 2. Håller med och det gör det än viktigare att vi får budskapet. Det är alltid samma gamla moderater som lyckas skrämma med sig något annat borgerligt parti.

  SvaraRadera
 3. Som vanligt spekulerar du vitt och brett.
  I frågan om kommunens skogsfastigheter, så gäller samma sak som jag sa från talarstolen vid senaste fullmäktige:
  Vi är positivt inställda till att sälja EN DEL av de mer perifert belägna skogsegendomarna, som inte ligger inom framtida exploateringsområden. Vinsten vill vi använda till att minska kommunens låneskuld. På så sätt skulle man också minska den summa på åtskilliga miljoner som varje år betalas i ränta på lånen, dvs pengar som medborgarna inte har någon som helst glädje av.
  Det du och övriga gör, genom att rösta emot vårt förslag, är att kasta bort flera miljoner av skattebetalarnas pengar rakt i gapen på bankerna.

  SvaraRadera
 4. Gudrun. Jag går efter vad som din moderata kollega sa i talarstolen. Där var det ingen amortering på lånen. Där var det räntefonder som gällde för att få pengar till skattesänkning. På kommunstyrelsen så var det att få mer avkastning än de 1-1,5 miljoner vi får idag. -inte ett ord om amortering på lån. Och det är på hans förslag som du yrkar bifall. Du har inte lämnat något eget. När ska du erkänna att du har en annan politisk agenda som gör att marknaden ska fixa mer på den lilla människans bekostnad. Ja du må ha lite kosmetika men den genomskådar folk.

  SvaraRadera
 5. Peter. Jag tror mig veta bättre vad vi har diskuterat internt och hörde dessutom Tomas P från talarstolen instämma i det jag sa, att genom att betala av på lånen förbättrar vi kommunens resultat. Hans huvudpoäng är att förbättra kommunens ekonomi så att vi får möjlighet att ge tillbaka något till medborgarna i form av sänkt skatt, istället för att binda kapital i skog och betala räntor till bankerna. Jag inte så säker på att det ekonomiska läget tillåter en skattesänkning den närmaste tiden, men resonemangets principer ställer jag upp på.
  Du försvarar istället att kommunen sitter på skogsskiften ute i obygden, med argumentet att de ger en liten avkastning, istället för att sälja en del av skogen och minska de årliga räntekostnaderna med långt större belopp.

  SvaraRadera
 6. Återigen så kommenterar jag vad som sägs av Moderaterna på fullmäktige sammanträden. Det är deras offentliga linje tills en annan presenteras. Och den linje är att öka avkastningen genom spekulation. Vad ni säger på era interna möten vet inte jag då jag inte blir bjuden...

  SvaraRadera