20090908

Regeringen ger med ena handen och tar med den andra destå mer

2010 är det valår och nu kommer det första valfläsket från den moderatledda regeringen. Tio miljarder till kommuner och landsting. Det gör cirka 12 miljoner till Vimmerby kommun och 75 miljoner till Landstinget i Kalmar län. 2011 minskar statsbidragen till landstinget med 93 miljoner, då är valet över...

Vid en första anblick så får man säga tack, men sedan tittar man lite närmare på bidraget så fastnar tacket i halsen. Pengarna är som regeringen uttrycker det ”tillfälliga” det vill säga dessa miljarder kommer bara finnas valåret. Sen är det slut.

Vad ska jag säga till personalen i äldreomsorgen och inom landstinget? Jo, du kan få vara kvar ett år till för det kom lite valfläsk från regeringen.

Summerar jag statsbidragsökningarna som kommit från den moderatledda regeringen på sista tiden så se man att det är ett luftslott som byggts upp. 2011 spricker det. Landstinget kommer få statsbidrags-sänkningar med 93 miljoner kronor. Även kommunen kommer få sänkningar. Det är gamla pengar som den borgerliga regeringen tidigare lovat som också kommer minska 2011. Med dessa villkor kan man inte bygga en långsiktig politik som gynnar våra äldre och sjuka.

Regeringen har varit tydlig med att skattesänkningar de gör nu ska vara även om några år. Slutsatsen är tydlig. Skattesänkningar är den klassiska moderata, långsiktiga, politiken medan satsningar på vård, skola och omsorg endast är valfläsk.

Sen kan jag inte låta bli och peka på att Ekonomistyrningsverket visar att staten går mot ett underskott på 201 miljarder. Samtidigt lånar regeringen 85 miljarder för att sänka skatten för dem som redan har det gott ställt.

Nu blir frågan till Vimmerbys centerpartistiska kommunalråd Carl-Axel Centerstig; hur ser du på det här? Är det en bra politik för Vimmerbys äldre och sjuka? Stödjer du regeringens kortsiktiga syn på behoven i kommuner och landsting?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

1 kommentar:

  1. http://hurring.blogg.se/2009/september/valfasket-kommer-som-vantat.html

    SvaraRadera