20091102

Vi socialdemokrater vill vara unika


Sverige har styrts av socialdemokraterna i nära hundra år. Sverige har gått från att vara en i mängden till att bli unikt. Ni vet alla historien om humlan som inte borde kunna flyga. Nu vill den moderatledda regeringen göra oss till en i mängden igen. Vi socialdemokrater vill vara unika.

Snart är vi tillbaka till en i mängden. Ingvar Carlsson var tydlig på kongressen Högern har alltid varit emot och när de kommit till makten har vi fått sanerat efter dem. Nu verkar det som vi snart är där igen.

Fler än jag har idag uppmärksammar DN ledare och undrar om vi är på samma kongress? Johan Westerholm gör samma reflektion. Peter Andersson och Johanna Graf skriver också om den.

Som jag tidigare skrivit så ser jag inte den berömda högersvängen utan att socialdemokratin kör på mot ett tydligt mål. Dekalen i bakrutan är stor och tydlig "Alla ska med" . Målet är tydligt, men vägen vara krokig.

I dagens värld så är det inte svart eller vitt. För hundra år sen var det så lätt. rika var rika och fattiga var fattiga.
I dagens komplexa samhälle är klassfaktor mer än ekonomi. Kunskap och inflytande har blivit två stora tunga frågor som berör vilken klass du tillhör.

Sen är det flera tidningar som hävdar att all politisk förnyelse är lika med att gå åt höger. Hade det inte varit en förnyelse om vi socialdemokrater hade beslutat att bli råbarkade kommunister? För mig hade de varit en förnyelse, dock åt fanders. Men nu är förnyelse lika med nyliberalism. Att tyckarna inte kan vara mer öppna och se på vad som beslutat på kongressen är lite ledsamt.

Det många lyfter fram är att vi inte totalstoppade alla vinst uttag från företag som driver offentlig verksamhet. Som Thomas Bodström menar att de hittar alltid någon bakdörr att använda. Se på Skandia som skulle ta bort bonusar och höjde löner istället. Vi måste, likt när vi ska bygga ett hus, vara klockrent tydliga med kravspecifikationen. Det är där vi brister. Vi bara säger kör på. Var finns kraven? Var finns uppföljningen?

Avslutningsvis när det gäller bekämpningen av arbetslösheten (inte arbetslösa) har vi en modell som fungerat över tid. Varför göra stora förändringar i den. Varje gång Sverige rovat en annan modell så har arbetslösheten och utanförskapet skenat i väg. Så även denna gång. Det går inte att skylla alla problem på USA och krisen i världsekonomin. Som alla vet politik gör skillnad!

Ännu en dag utan jobbpolitik från den Moderatledda regeringen...

Mer läsning på NetRoots

Intressant
? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

1 kommentar:

  1. jobbpolitik som S har är att låta de som jobba betala för påhittade jobb åt de arbetslösa är den bra?

    SvaraRadera