20091102

Astrid Lindgren är tillväxt.


Är kultur tillväxt eller hämmar det det utvecklingen Hur mäter man det? Är det bara en kostnad? Kultur är bara för ett fåtal... Alla vinner på kulturen även de som inte besöker den.

Har ikväll haft gruppmöte med socialdemokraterna på Astrid Lindgrens Näs och vi kom in på ett intressant samtal om kulturen som lokal utvecklingsfaktor.

Min tro är att många kulturinstitutioner själva inte kommer att bära sina kostnader utan ständigt kommer ha röda siffror bokslutet. Men det som sker runt omkring är en dynamisk växande kittel med möjligheter.

För att ta ett lokalt exempel så har vi i Vimmerby Astrid Lindgren. Vi har kopplat till Astrid två attraktioner som byggts upp. Det ena är Astrid Lindgrens Värld med nästan 450 000 besökare per år och det andra är det relativt nya Astrid Lindgrens Näs, som tar avstamp i Astrid som person och hennes författarskap, har ca 30 000 besökare per år. Näs är lokaliserat granne med barndomshemmet och har koppling till det.
Astrid Lindgrens Värld har nu under ett antal år gått bra ekonomiskt. Vinsten har stannat i bolaget för att investera för framtiden.
Astrid Lindgrens Näs har en budget på minus sex miljoner. Tre täcks av kommunen och tre av Astrid Lindgrens Värld. Näs stora uppgift är att fokusera på Astrid och hennes författarskap och därför arbetar man med att koppla forskning mm till verksamheten.

Många menar att Näs bara är en konstnad för kommunen. Jag hävdar att de har fel. Dessa tre miljoner kommer vi att få igen dock inte genom Näs utan det som sker kring.

Vad är det då som sker kring Astrid Lindgrens Värld och Näs? Jo det växer upp en boendenäring, restaurangnäring och butiksnäring samt att det öppnas upp övriga besöksnäringar. Dessutom så gör Astrids namn Vimmerby attraktivt för etableringar av övriga företag.

För att mer konkretisera så har samtliga grannkommuner sämre ekonomi, större utflyttning högre arbetslöshet än Vimmerby. Tittar vi på övriga förutsättningar är kommunerna relativt lika så slutsatsen är att det är Astrid Lindgren och den kulturverksamhet som byggts upp kring henne som gjort att vi klarar oss bättre.

Andra som skriver omkultur och företagande är
Johan Westerholm , Kulturbloggen samt på NetRoots

Om Astrid Lindgrens Näs Skriver
Kjell-Åke Hansson

Intressant
? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

2 kommentarer:

 1. Peter

  Jag sympatiserar djupt med dina åsikter. En favorit är Regeringsformens 1 kapitel Andra paragraf:

  "Den offentliga makten skall utövas med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans frihet och värdighet.
  Den enskildes personliga, ekonomiska och kulturella välfärd skall vara grundläggande mål för den offentliga verksamheten".

  mvh

  Johan

  SvaraRadera
 2. Tack Johan. Nu gäller det bara att vi får med resten på dessa tankar som du jag delar. Måste säga att efter kongressen så känns det lättare.

  SvaraRadera