20091209

Orkanvindarna når nu personalen, som ska ta ansvar för effekterna.


Orkanvindarna når nu personalen som ska ta ansvar för effekterna. Inte ens dessa blir skonande. På radion hoppas man på en ursäkt men får höra att de kanske borde ha mer utbildning. Det finns ingen skam i kroppen på ansvarig minister. Allt ansvar lägger hon på någon annan. Är det inte oppositonen så är det de anställda på Försälringskassan.

Idag kommer allvarlig kritik från det facket på försäkringskassan som känner att det är sina medlemmar som Cristina Husmark-Persson hänger ut.  De anställda får även stöd av statsvetaren Peter Esaiasson
– Att skylla på någon annan, i det här fallet myndigheten, är politikers strategi nummer ett. Det är inte så intellektuellt snyggt, men opinionsmässigt är det effektivt, säger Peter Esaiasson.
Han tror inte att sjukförsäkringen blir någon avgörande fråga i valet nästa år, men säger att det beror på hur regeringen hanterar den debatt som åter har blossat upp.
– Vi vet att svenskarna gillar sjukförsäkringen och sluter upp bakom den. Det regeringen kan göra nu är att försöka visa ödmjukhet och säga att de gjorde fel, men att det ska det bli bättre nu.
Kommer det någon ursäkt från ministern? Det hon säger till ekot är att det försäkringskassan behöver
-ser över sina rutiner vad gäller utbildning och information.
Åter så har regeringen gjort rätt men personalen har för lite utbildning.

Men med all denna kritik från remissinstanser forskare personalen på försäkringskassan oppositionen mm finner regeringen någon förståelse? Idag kan man läsa på SvD Brännpunkt.
Vi förstår att människor känner oro, inte minst för den mediala bild som utmålas av omförsäkringen och andra förändringar. Syftet med de reformer som sker inom sjukförsäkringen handlar inte om att straffa eller tvinga sjuka in i arbete. Skulle någon enskild del av reformpaketet i det avseendet inte fungera som det var tänkt kommer vi att lyssna på synpunkter och överväga förändringar. Inom kort görs exempelvis en förändring av reglerna avseende prövning vid 180 dagar, där tolkningen av reglerna visade sig få orimliga effekter för ett antal svårt sjuka människor.
Så skriver de ansvariga ministrarna Sven-Otto Littorin och Cristina Husmark-Persson. Oro beroende på den mediala bilden. Hallå Kan det inte vara så att det är era regler som gjort svenska folket oroliga och media speglar det? Dags att ta ansvar för att ni gjort fel, igen...

Gör om Gör rätt

Nu lånar jag lite från Martin Moberg igen...
Läs också följande bloggar m m: Veronica Palm om de rödgrönas krav att man från regeringens håll ska sluta med att kasta ut sjuka från välfärdssystemen, de rödgrönas motion om hur sjukförsäkringen borde se ut, Alliansfritt Sverige om att regeringen och de regeringstrogna bloggarna försöker byta fokus och ämne, Johan Ulvenlöv 1 om att nu är det fel på mediebilden,Johan Ulvenlöv 2 om vad skriver regeringsbloggarna om egentligen, Peter Andersson om att regeringen som vet och följer läget, Eva-Lena Jansson om regeringens försvarstal för en sjuk sak, Johan Westerholm om ledarskap och utvecklingssamtal lagom till jul, Alliansfritt Sverige om att det finns skäl till oro från den moderatstyrda regeringens sida, Rödgrönt samarbeteom en begäran om vilande förklaring av Laval-propositionen,Peter Johansson om att Försäkringskassans personal fått nog nu av den moderatstyrda regeringens hantering av sjukförsäkringen,Krassman om att det är därför de borgerliga riksdagsledamöterna applåderar hårdare tag mot de sjuka, Marika Lindgren-Åsbrink om att kartan kommit före verkligheten, SVT:s Rapport om Svenskt Näringslivs vantolkning som skulle peka på minskade klyftor,Expressen om Mats som drabbats av allvarlig hjärtsjukdom kommer att få suga på ramarna efter nyår, Expressen om att Husmark-Pehrsson inte behöver gå runt med i klump i magen om hon blir sjuk, Expressen om att Husmark-Pehrsson gömmer sig och inte vill svara på viktiga frågor, Expressen om att Göran Hägglund (kd) menar att det kan har begåtts misstag, Netroots det snabbt växande progressiva bloggnätverket och Politometernsom har koll på det senaste. 

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

 1. Regeringen visar INGEN SOM HELST god vilja. Den BARA sätter hälarna i marken och stretar emot allt den någon sin kan. Fy tusan för "det nya arbetarpartiet"!

  Samtidigt: det här är ju ingalunda några nya eller oväntade saker. Hög tid att oppositionsoartierna börjar skärskåda Alliansens medlöpare inom sina egna led - de s k "förnyarna". Vad har egentligen dessa gjort och sagt i det fördolda under två¨år...!?

  Sedan skall ingen vara dömd utan återvändo. Om socialministern visar ett senkommet socialt engagemang, så skall detta välkomnas.

  Ändringen måste skjuta upp - men så lägg då den MOTIONEN snarast! Det duger inte med bara uttalanden och uppjagat prat. Man måste komma till skott också. Annars har man ingen trovärdighet.

  STOPPA TERRORN NU!

  - Peter Ingestad, Solna

  SvaraRadera
 2. Hej,varför är det ingen som förstår att för våra folkvalda politiker är småfolket bara slödder och inget att nämnvärt bry säj om,.och lägre än så ser de på de stackare som är beroende av diverse statsbidrag.
  men det är inget pressen skulle våga ta upp i en debatt.för hade dom haft minsta lilla känsla för sitt eget folk så hade det funnits lite medkänsla som visat säj i handling..
  tack för ordet.

  SvaraRadera