20091223

Politiken stupar på i vattengraven så här innan jul


Så här i sista kurvan innan upploppet till julafton verkar de flesta politiska kommentatorer tagit ut alla sina krafter. Verkar som om de har stupat i sista vattengraven. Eller så har man som SvDs ledare sprungit vilse...

I dagens tidning finns det två exempel på att man på SvD springer åt fel håll och möter alla de andra löparna. Lite som Kristdemokraterna brukar göra. Upptäcker man att man springer åt fel håll? Nå det är alla vi andra som gör det enligt SvD. Idag skriver Per Gudmundson att arbetslinjen fungerar utmärkt.
Hur kommer det sig att arbetslösheten är bra mycket större nu än när den otroligt kompetenta regeringen tillträdde? Hur kommer det sig att utanförskapet har ökat? Hur kommer det sig att socialbidragen har ökat? Och sist, hur kommer det sig att barnfattigdomen har ökat?

Sedan kan man på annan ledarplats läsa om misstron  mot Obamas sjukvårdsreform. Inte för att den inte är tillräckligt socialt täckande enligt svenskt synsätt utan för att det verkar ekonomiskt fel.
Och till sist kan man fråga sig om även en moderat reform verkligen är vad administrationen i Vita huset borde syssla med när underskottet i statsfinanserna redan är betydande. Obama är än så länge ett hållbart svar skyldig.
Åter så är det andra prioriteringar som högern gör än att se till flertalet i samhället. Ser vi på Sverige så får de fattiga stå tillbaka för att de rikaste ska bli rikare.

Avslutningsvis så gör Alliansfritt Sverige en analys av vad det är för pengar som ska till Trollhättan...

  • 250 miljoner: Arbetsmarknadsdepartementet kommer ansöka om pengarna hos Europeiska Globaliseringsfonden. Pengarna finns alltså inte nu.
  • 108 miljoner: Omfördelning av komvuxplatser från andra delar av landet.
Så här kommer de fördelas:

  • 97 miljoner: Nya komvuxplatser över en tvåårsperiod. Cirka 20 av miljonerna till studiebidrag.
  • 72 miljoner: Nya högst ettåriga yrkesutbildningar över en tvåårsperiod, med start hösten 2010. Cirka 10 av miljonerna till studiebidrag.
  • 60 miljoner: Projekt för elbilsutveckling över en tvåårsperiod
  • 45 miljoner: Tillväxtverkets underleverantörsprogram över en treårsperiod

Plötsligt så blev bilden lite klarare. Inga nya bara lite omstuvning och kanske pengar...


Andra att läsa så här dagen innan...
Martin Moberg om en kall och hård jul. Johan Westerholm skriver om Obamacare. Kent Persson önskar en vit jul utan alkohol för barnens skull. Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern en samling med politiska bloggar

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar