20100102

Att leda tillsammans och mindre partier i riksdagen


Hur får man ett samarbete att fungera över tid. Det gäller fina lösningar som klarar byten av personer. Ser att det kommit en ny undersökning. Miljöpartiets positiva trend fortsätter och Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna backar.

Kan också se att Vänsterpartiet får lite torrare mark under fötterna. Kan se att även DN nu börjar se att ett maktskifte i september kommer närmare. Men de finns orosmoment från DN sida och de heter vänstern

Denna  oro för Vänsterpartiet. Jag har egna erfarenheter av att regera med vänstern och ser inga problem. Många gånger när man väl sitter vid maktens bord finns det ofta bara en klok lösning på problemen. Det gör att man i ett samarbete, om det ska bli framgångsrikt, filar av sina respektive ytterligheter för att det ska bli. Som alltid så hänger mycket av samarbete på att personkemin stämmer. Det är en del som man måste finna lösningar på så att ett samarbete klarar ledarbyten. Så när en part ska göra  byte är det viktigt att det signaleras i tid så att alla kan förbereda sig inför bytet. Det ger också den nya ledaren en rimlig chans att komma in i samarbetet.

Slutligen åter till den undersökningar som nu kommit. Det verkar som om trenden håller i sig att det sviktar i Sverigedemokraternas väljarunerlag och det bekräftas nu. Som jag tidigare skrivit så är en av anledningarna att den politiska agendan inte varit på deras planhalva. Ska vi hindra Sverigedemokraterna att komma in i riksdagen är det allas vårt ansvar att se till att bollen stannar på vår planhalva.
Ser även att svårigheterna för verklighetens parti, Kristdemokraterna, fortgår. Det får ingen utdelning för sin kömiljard. Åter så har det inte varit några frågor som ligger på Hägglunds bord som varit på agendan... Ja det ska vara sjukförsäkringen där han faktiskt är högst ansvarig minister då det ligger under hans departement. Men han har hållit sig undan. Vem vet han kanske sitter vid något köksbord ära dig och inser att det inte finns stöd för den kristdemokratiska politiken.

Kan inte låta bli att ge en kommentar till Herr dubbelmoral om dubbelmoral. Läser Skyttes krönika i SvD och blir inte klok. Det känns som ett desperat försök att skylla över allt på oppositionen.  Åter så missar han poängen i att det finns en vardags om måste klaras av. Ibland så får man ge vika på sin väg mot målet för att terrängen så kräver. Det gör oss inte till sämre politiker utan tvärtom. De är de politiker som envist håller sig fast som tiden är ute för.

Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern en samling med politiska bloggar

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer:

  1. Jag har samarbetat med Mp och V i vår kommun i två decennier, innan jag gick i pension.Det var inte partitillhörigheten som avgjorde hur samarbetet gick. Det hängde mer på att få personerna att utveckla ett frukbart samarbete. Erfarenheten av V var att de blivit ett pragmatiskt parti som pratar som vi i S och Mp.

    SvaraRadera
  2. Tord, det är bra med dessa beskrivningar från verkligheten. Det visar på att det inte är så märkvärdigt att vi tre partier samarbetar.

    SvaraRadera