20100114

Hur länge gäller en omröstning


Idag kan man läsa att tre av allianspartierna vill åter lyfta frågan om ett svensk övergång till euro. Två frågor kommer upp i mitt huvud.

Min första fråga blir när Moderaterna, Centern och Kristdemokraterna skriver på DN debatt. Var är Folkpartiet? Är det inte så att det är en sådan enighet inom alliansen att alla är ense eller är inte folkpartiet med.

Den andra frågan är mer intressant. Hur länge ska en folkomröstning gälla. Kring kärnkraften har den diskussionen pågått och nu faller EMU in i den diskussionen också. Jag tror det behövs ett offentligt samtal kring dessa frågor.

I sak så är jag för ett inträdde i EMU och tycker att det finns en intressant ingång denna gång. Här handlar det om att vääcka frågan på nytt utan att sätta ett datum för en ny omröstning.

Johan W är redan vaken och skrivit om detta på ett klokt sätt. Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern en samling med politiska bloggar

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

3 kommentarer:

  1. Eftersom en folkomröstning i Sverige är rådande snarare än beslutande så "gäller" den aldrig.

    Däremot blir den mindre relevant ju längre tid som går och ju mer saker som ändrar sig av förutsättningarna.

    Kärnkraftsfolkomröstningen tex är idag totalt irelevant både pga ändrade förutsättningar och lång tid (mer än 50% av dagens väljare fick inte rösta i den omröstningen.)

    EMU är fortfarande ganska relevant men förlorar betydelse snabbare och snabbare
    (EU förändras så snabbt att fördelar och nackdelar med EMU inte är samma nu som under folkomröstningen.)
    så mitten till slutet av nästa mandatperiod är nog den omröstningen ganska irrelevant.

    SvaraRadera
  2. Christoffer. Tack för inlägget. Kan hålla med om att det är rådgivande på pappret men vilken politiker vill gå på tvären av vad folkmajoriteten tycker. Sedan frågan om varaktigheten. Kan man redan vid omröstningen skriva in hur länge denna ska gälla. Kan tänka mig att det skiljer beroende på frågans karaktär.

    SvaraRadera
  3. Per Walldén, oberoende16 januari 2010 kl. 12:44

    Hela diskussionen om en folkomröstning om medlemskap i EMU är en bluff. När Sverige blev medlem i EU ingick inte något undantag vad avser EMU, vilket Danmark och Storbritannien har. Därmed har Sverige skyldighet att delta i EMU, alltså introducera Euron som betalningsvaluta. Kostnaden för den genomförda folkomröstningen var alltså pengar i sjön. När flera partiledare, företrädesvis rödgröna går ut med att det inte är fråga om en folkomröstning under kommande mandatperiod så har de rätt. Det finns inget att folkomrösta om. Vi har skyldighet att gå över till Euron. Politikerna bluffar alltså. Det skulle vara hälsosamt med lite ärlighet. Sveriges kreditkostnader skulle minska om vi var medlem i EMU. Som vi nu beter oss kostar det alla onödigt mycket i det långa loppet!

    SvaraRadera