20100104

Makten, oenighet och ideologi


Nu börjar SvD köra hårt i sin valkampanj. Men att lägga en grund med att det finns en enighet inom borgerligheten är att ta i för mycket. De sprickor som finns har även en ideologisk grund. Det är inte en ideologisk fyrklöver som sitter vid maktens taburetter.

Det blir allt tydligare för var dag närmare valet. SvD är den moderatledda regeringens främsta agitör. Vet inte när jag läste något kritiskt mot den sittande regeringen trots alla fel och brister. Bilden är att om regeringen gör fel så är det socialdemokraternas fel ändå av ett eller annat skäl.

Idag försöker de slå upp att det inte finns en gemensam ideologisk grund för de RödGröna att bilda regering efter valet. Ser man på verkligheten så lyckas vi tre väldigt bra på att styra tillsammans. I många kommuner och landsting styr vi idag. Vi har lagt 12 budgetar som drivit Sverige framåt. Vi har tagit ansvar till gemensamma blocköverskridande överenskommelser på viktiga områden, som den ny sittande majoriteten skiter i. Regeringen med Fredrik Reinfeldt vill att moderaterna ska bli statsbärande parti. Det kommer aldrig att fungera när man låser in sig i sin egen allians. Det som gör Socialdemokraterna till statsbärande är att vi tar ansvaret över gränserna för Sveriges bästa.

Ser idag också att Aftonbladet och Katrine Kielos tar debatten mot SvD och skriver

 Dagens borgerlighet är fast i en världsbild där sänkt skatt (och hårdare tag mot sjuka och arbetslösa) kan lösa alla problem.
De flesta svenskar förstår att det inte är så enkelt – men de behöver ett alternativ.

Jag tycker att dessa korta meningar förklarar mycket på lite utrymme.


Noterar att Sven-Erik Österberg idag presenterar hur vi vill förändra arbetslöshetsförsäkringen när vi vinner valet. Skillnaden är tydlig hur vi bygger en försäkring som ger den enskilde trygghet mellan två jobb och en tydlighet i vad som gäller. Vi tar också ett steg mot att se den enskilde mot systemet när vi sätter en maxtid på hur länge den enskilde ska få vänta. Johan W har gjort ett längre inlägg om detta.

Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern en samling med politiska bloggar

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar