20100106

Vad är syftet med avgifter? Frågan är avgörande


Åter så får SvD upp ögonen på mig och ser att man jämför Björn Rosengren med Maud Olofsson... Är det värt att kommentera? Det landar i att jag ska ge lite kunskap till Expressen ledare.

I går hade jag ett inlägg om kommunalt självstyre och går vidare med det idag efter att läst Expressen ledare. Där lyfter man frågan att avgifter behövs i hemtjänsten. Frågan är inte så enkel. Det finns flera anledningar att vara frågande till hur man konstruerar avgifterna och om syftet med dem. För min del så är inte avgifter i första han ett sätt att öka intäkter utan att styra.

När det gäller avgifter inom hemtjänsten så finns det som sagt ett högkostnadsskydd och ett förbehållsbelopp som varje enskild ska ha kvar efter att kommunen tagit ut sina avgifter. Hemtjänsten är behovsprövad vilket gör att det inte går att utnyttja tjänsten hur som helst. Här finns en diskussion om alls tjänster ska vara prövade av biståndshandläggare eller om det ska vara fritt nyttjande av ex städning. Vad man är ute efter är attt om samhället kommer in tidigt med insatser så  kan man spara i framtiden.

Det jag menar är att man skjuter upp flytten till särskilt boende vilket är en stor kostnad för kommunen. Så med en låg eller obefintlig avgift inom hemtjänsten kan kommuner spara pengar i andra änden. Men nu kan frågan komma hur en så låg avgift och dessutom högkostnadsskydd göra att folk inte söker. Jo så är den bittra verkligheten. Vid varje förändring av avgifterna eller om man inför nya så minskar antalet som brukar och det beror inte  på behovet utan plånboken.

I den andra vågskålen gäller det avgifter inom exempel vis vården ett sätt att styra patientströmmar så de hamnar rätt. Som ett exempel vill vi minska köer på akuten och att bara det med riktigt akuta besvär ska komma dit. så med hjälp av avgifter försöker vi styra folket till primärvården. Så avslutningsvis gäller det att ställa frågan varför avgifter och vilket syfte. FRågan är inte enkel.

Sedan så är det den där kommentaren om Rosengren och Olofsson. Skillnaden är att hon inte bara är näringsminister utan vice statsminister och partiledare. Det gör att hon ska ha större förtroende och borde ha högre än hon nu har.

Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern en samling med politiska bloggar

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

11 kommentarer:

  1. "Sedan så är det den där kommentaren om Rosengren och Olofsson. Skillnaden är att hon inte bara är näringsminister utan vice statsminister och partiledare. Det gör att hon ska ha större förtroende och borde ha högre än hon nu har."

    Borde inte en blivande statsminister ha större förtroende än vad Mona Sahlin har?

    //Tomas Andersson

    SvaraRadera
  2. I arbetarrörelsen har Mona Sahlin stort förtroende. Det är megafoner på den till 90% borgerligt styrda dagspressen som trumpetar ut budskapet att Mona Sahlin inte duger. + en del allianskramare. Det blir inte mer sant för det.

    Genom att hela tiden vända strålkastarljuset mot Mona Sahlin tror allianskramarna att de kan ta bort fokus från den usla ministären som Fredrik skrapat ihop. Behöver man påminna än en gång om den katastrofala första veckan när två ministrar tvingades avgå samt senare när statssekreteraren var ute och söp med en journalist när hon hade jour. Till detta kommer katastrofen Maud.

    Att syssla med personangrepp är inte produktivt. Låt oss i stället diskutera politikens innehåll!

    SvaraRadera
  3. Britta

    "Till detta kommer katastrofen Maud.
    Att syssla med personangrepp är inte produktivt."

    Var gör du det då?

    SvaraRadera
  4. Tomas, När det gäller Mona så är hom inte ansvarig minster än och kan därav inte bedömas som de partiledare som nu har makten att kunna förändra.

    SvaraRadera
  5. Britta du har rätt i att det är en kampanj som pågått mot Mona och att vi även har haft problem att hålla oss utanför den. Sedan när det gäller Maud så är det politiken, eller icke politiken som hon och övriga regeringen ska kritiseras för. Är det någon personlig kritik som hon och övriga regeringen ska ha är det bristen på förståelse av vilka konsekvenser som deras beslut får. Sedan må man tycka vad man vill om henne, men det är inte det viktiga.

    SvaraRadera
  6. Tack och lov är hon inte en ansvarig minister. Senast hon var det hade hon 2,5 i betyg.

    SvaraRadera
  7. Britta Sethson >>

    Jag tror att ni inom SAP missar eller blundar för den stora brist på förtroende som finns ute i stugorna för Mona....med en partiledare som skulle gå hem hos svenskarna skulle valet 2010 redan vara klart för vänsteralliansen.

    // Tomas Andersson

    SvaraRadera
  8. Tomas, min förhoppning är att vi kan minska på detta personintresse och fokusera mer på vilket samhälle vi vill ha och vilket PARTI som har den politiken. En person är inte ett parti.

    SvaraRadera
  9. Förstår....tror nog att pendeln är på väg åt andra hållet. Blir mer och mer personkult i dagens samhälle.

    // Tomas Andersson

    SvaraRadera
  10. Till Olle E
    jo jag anser nog att vi ska diskutera politik och undvika personangrepp
    men vid varje attack på Mona svarar jag med samma mynt när jag anser att det passar

    Jag ser personangreppen på Mona S som ett uttryck för att man saknar politik på den borgerliga sidan

    SvaraRadera
  11. Mycket bra Britta..... är dom dumma så är jag dum.

    Lite dagisvarning på detta uttalande.

    Är du emot personangrepp eller inte?

    // Tomas Andersson

    SvaraRadera