20100201

Ett hyllningstal till försiktigheten

Efter en tidig morgon som började med inställt tåg blir en första tanke att blogga om eländet men det gör jag inte. Tror inte det fungerar i terapisyfte.


Sitter nu på tåget med Martin Moberg och har lite tankar från gårdagen. Bilden är inte mindre nyanserad utan stämmer väl med det som skrev tidigare.

Anders Borg har idag slängt sig ut i DN debatt med ett hyllningsstal till regeringens försiktighet... Sedan när blev det försiktighet att låna till skattesänkningar för de bäst beställda. Här nämns inte skattesänkningarna eller kommande som lovades under debatten i går utan här finns hotet om höjningar om vi inte sköter oss. Ett hyllningsstal hade varit på sin plats om det inte sparkades anställda inom vård och omsorg i landets kommuner. Ett hyllningsstal hade varit på sin plats om det gjorts ordentliga satsningar på utbildning i denna lågkonjunktur. Nu visar det sig att det är mindre platser än under högkonjunkturen trots regeringens "massiva" satsning. Nu har vi en regering som sitter i opposition. en regering som redan prövar rollen som förlorare. Frågan är vad som är bäst för Sverige en borgerlig regering som styr eller en borgerlig regering som sitter i baksättet?

När jag nu kommer hem till Vimmerby ska jag tillsammans med riksdagsledamoten Christer Örnfjäder träffa de lokala pensionärsorganisationerna för att samtala om partiets äldreplattform. Misstänker att vi får med oss lite debatt analys som kan leda till ett nytt inlägg.

Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern en samling med politiska bloggar

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

3 kommentarer:

  1. Skattesänkningar för de bäst välbeställda!? En person som tjänar 23 000 kr i månaden har fått 1600 kronor mer i månaden. Är det en välbeställd person enligt dig?

    Vad gälller landsting och kommuners uppsägningar så beror inte det på jobbskatteavdraget utan en internationell
    finanskris som ökat arbetslösheten och minskat skattebasen.

    För 2010 och 2011 har alliansen dessutom skjutit till tolv miljarder till kommer och landsting.

    SvaraRadera
  2. Statsskulden, ställning, mkr efter kontopost och tid tagen från SCB :

    2006M09 2009M12
    1221195 1189171

    Hmmm… ser ut som om statskulden MINSKAT från valet 2006 fram till nu …
    hmmm… lånade pengar ???

    Du verkar ha missat det faktum att alliansen lotsat Sverige genom historiens kanske värsta ekonomiska krasch.

    Trots det så har Sverige nu mindre i statsskuld än vid makttillträdet !!!

    Du verkar vidare inte förstå att de flesta regeringar oavsett partifärg brukar stimulera ekonomin under djupa nedgångar genom underskott.

    Underskott som vänds till överskott när vi kommer upp ur nedgången och sysselsättningen ökar igen vilket ökar intäkterna till staten. Denna uppgång verkar komma nu och snabbare än förutsett av de flesta.
    För en arbetare med lite lägre lön t.ex ca 22500:- så blir jobbskatteavdraget då ca 1519:- / månad.

    Två arbetare som lever tillsammans med de lönerna får då 1519+1519 = 3038:- mer i plånboken (från och med i år) varje månad eller på ett år 36456:- .

    De flesta arbetare är nog glada för det tillskottet i kassan... jobbskatteavdraget har en osedvanligt bra fördelningpolitisk uppläggning...

    SvaraRadera
  3. Anders och Jonny ska försöka ge er ett svar. När det gäller skattesänkningarna så sker det med lånade pengar och jag har inget emot att man lånar i lågkonjunktur. Däremot så är det fel att lägga dessa pengar på skattesänkningar som inte ha den påverkan på konjunkturen som stora bygg och infrastruktur satsningar har.

    Anders, har dessutom träffat vårdpersonal som hellre sett mer kollegor än lite mer i plånboken. Du vet pengar är inte allt.

    SvaraRadera