20100219

Vem skadar partiet och vem gynnar partiet?

Idag gör Fredrik Pettersson en postning och Landet Lidl eller möjligheternas land. Det är en underhållande läsning som samtidigt skrämmer då det är en bild av den verklighet som vi är i eller närmar oss.

Under veckan har vi fått olika bilder om varför det blir regeringsskifte under hösten och med de i bagaget så känner jag att resan tar fart.

Dock den politiska diskussionen har under denna veckas mattats av lite och det som händer inom moderaterna överskuggar. Som Johan W skrev ska vi nog alla vara lite vaksamma för vad som kan vänta i ens eget parti. Frågan om det är personvalet som är boven? Statsvetarna gör olika analyser av frågan. Min syn är klar. Självklart är personvalet och den enskildes nya möjligheter att ta sig en position i det egna partiet. Det är början på en svängning där vi går från en i gruppen till att vi ska sticka ut från gruppen så kryssen hamnar på mig. Den kampen börjar som vi nu ser redan internt när listorna ska formas. I mitt parti råder en blandad stämmning till det här. Man vet inte riktigt hur vi ska förhålla sig . Är det ok att en sticker ut eller ska den straffas? Hur gynnas partiet eller skadar det partiet? När det gäller den aktuella situationen så är det självklart att det skadar moderaterna. Men skadar Fredrik Federley Centern eller lockar han med sitt alterego?

Att det råder nya tider är vi alla ense om men hur vi ska hantera dessa vet vi mindre om och för vi ett samtal internt och med andra om hur vi ska göra? Svaret är nej, inte på det sätt som jag anser vi skulle behöva göra. Vi behöver ta fram gemensamma regler både vad det gäller kampanjer men också finansiering. Alla är vi partier och personer som gör anspråk på att styra landet, landstinget/regionen eller kommunen. Vi ska få förtroende att förvalta medborgarnas pengar och förtroende. Med det i tanken kan vi inte gömma oss bakom stadgar och regler. Vi måste vara öppna visa att vi förtjänar förtroendet. Det går inte att köpa.

Nu är detta vals interna och externa processer så långt komna att det blir svårt att göra skillnad nu men när vi i september klarat detta val är det dags att börja fundera på framtiden. 2014 kommer snabbare än vi tror

Det som jag hoppas och ber om är en valrörelse som behandlar de politiska skillnaderna och inte personer och affärer.

Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern en samling med politiska bloggar

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

5 kommentarer:

 1. Äntligen sunt förnuft som talar, bra skrivet.

  SvaraRadera
 2. Fast det bör igentligen stå, vilka i partiet gynnar den svenska medborgaren och folkviljan och vilka gynnar maktmissbruk och bolagsmonopolens intressen.

  Det är uppenbart att det behövs full fri insikt i politiken och ekonomin i realtime av folket som betalar för ekonomin .
  Talan för medborgare i riksdagen folk ska kunna tala.
  Rösta ut partier ur riksdagen.

  Inga hemliga möten eller sekter.

  Sånt ska automatiskt leda till sparken eller höga fängelsestraff.
  Och stränga straff vid trolöshet mot huvudman.

  Lite ärlighet om jag får be.

  SvaraRadera