20100224

Vem vet vad våra unga vill?


Efter att bloggen kraschat under morgonen blev det inget skrivet utan jag återkommer nu. Fastnade i ett intressant samtal om ungdomar och om de är innanför eller utanför.
Var i förra veckan på en konferens kring ungdomars delaktighet och inflytande i den regionala utvecklingen. Det var ett par frågor som fastnade på hornhinnan.
Den intressanta frågan var hur vi vuxna ställer oss till ungdomar som tar beslutet att bo kvar i sin hembygd och inte resa iväg. Forskaren Lotta Svensson har gjort en undersökning på ungdomar i Söderhamn (tror att den är överförbar på de flesta kommuner). Den undersökningen visade på att de ungdomar som valde att flytta trodde att vuxenvärlden och de styrande ville ha dem kvar medan bilden var tvärtom för de ungdomar som valde att stanna. Om ni frågar mig så är det en skrämmande uppfattning. Här finns det ett antal ungdomar som vill vara kvar och ta alla de arbeten som vi vill att de ska ta. Men de känner ingen uppmuntran till det utan får frågan - vad gör ni kvar här? Den frågan som ställdes var hur vi kommer tillrätta med det här. Svaret är enkelt. Men för den delen inte lätt. Attitydförändring. Vi vuxna måste se dessa unga som en fantastisk möjlighet och resurs. När det gäller avbefolkningen så finns här ett antal ambassadörer som inget annat vill än att bo kvar på hemorten. Använd dem, hylla dem.

Den andra frågan som malt i mitt huvud var frågan om centrum-periferin. Den frågan är tvådelad dels den geografiska när "alla" söker sig mot centrum. Bor du i Vimmerby vill du till Stockholm och bor du i Stockholm vill du till New York. Tron att gräset alltid är grönare på andra sidan. Under samtalet kom det fram att det nog ligger i ungdomens natur att söka sig vidare till andra sidan. Den andra delen av centrum-periferin är mer oroväckande och handlar om utanförskapet. Hur vi fångar upp de ungdomar som inte känner sig delaktiga i samhället. Här finns också frågan om vi frågar efter dessa ungdomar eller om vi bara frågar de som står i centrum. Samtidigt så är väll det en avspegling av samhället i stort. Om vi ser oss om vilka som sitter med i olika sammanhang så är det de som är vana att ta för sig.

Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern en samling med politiska bloggar

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

1 kommentar:

 1. Man måste ge dom unga möjligheter i livet.
  Skapa jobb.
  Satsa på ungdomars fritid, ungdomar gillar o samlas och spela nufötiden dom är torsk på datorer och tv spel.
  Sommarkolo ungdomsgårdar bör införas som fanns förr även till förorter mm.
  Läran t lite självinsikt i skolorna än bara försöka få fram konsumenter.
  och satsa på pensionärerna eftersom dom unga lever i deras närhet.
  Skapa mening.
  Skapa orsak.
  Få en verkan.

  SvaraRadera