20100416

Media hade svårt att finna rubrikerDetta har jag inne på Second-opinion idag:
Om man gör en granskning av hur medierna har tagit emot Vårproppen så finns det ingen bild så där rakt av. Jag har skuggat över rubrikerna och de är förvånansvärt svaga. Media brukar annars dra på. Göra rubriker av inget. Det som vi dock kan se är att ett askmoln verkar skymma mer än flygplanen.
  
        På det sättet kan man
säga att regeringen eller oppositionen hade lite otur med vulkanutbrottet på Island, och dess följder.
       Det som har framkommit inom de sociala medierna är att det är en tunn budget för att vara en valbudget. Jag delar det. Frågan som ställs och som jag undrar över är: Kommer media att göra någon fördjupning i det? Det finns en tillstymmelse till den analysen i SvD. I en kommentar i DN säger Henrik Brors att det är en tunn budget och med de överskott som ser ut att finnas kommer det bli feta vallöften. Även GP ser en tunn budget med enbart två plånboksfrågor: Pensionärerna och flerbarnsfamiljer.
        Dock ställer man inte frågan hur och vad har hänt innan. Men noterar också att det blir pengar till vallöften.
        Bilden är svårtolkad. Man kan nog säga att medierna hade hoppats på mer.
En annan bild som framträder är att oppositionen får bra utrymme och att det som lyfts fram är jobben. Med tanke på att vårproppen inte hade ett kraftigt sysselsättningspaket med samma argument som Göran Persson förlorade valet med så tror jag att med detta får regeringen en hemläxa. Men inte heller här finns det en djupare analys från mediernas sida.
        Personligen är det svårt för mig med en snabb genomgång att få en bild av innehållet i vårproppen. Det behövs en mer noggrann genomgång för att finna vad själva propositionen innehåller. Jag vet inte om det inte finns ett intresse från media utan att man upplever att vårproppen redan var presenterad. Det kan också vara därför som oppositionen får ett relativt stort utrymme då de inte har presenterat sin kritik innan. Det som blir intressant är om det kommer fördjupningar av vad de olika punkterna innehåller och hur de slår.
        Ska man försöka finna någon skillnad mellan blå- och rödmedia så blir det hårfint. Men finns det här dagen efter eller är det nästa ämne som gäller? Kommer medierna krama ur vårproppen eller är den redan historia, och prinsessan och askan toppar?

Mer läsning finner ni här: RödgGrön och NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,