20100423

Vilka partier nämns och varför?

Noterar att i dagens omtalade undersökning så nämns det bara tre partier.Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Moderaterna. Är det Svensk mitten politik som redovisas?

           SvD redovisar idag en undersökning om hur väljarna kan tänka sig att förflytta sig mellan partierna. Svaren är inte så revolutionerande. Att Miljöpartiet är de parti som har det lätt att plocka väljare från det borgerliga blocket är inte så förvånande med tanke på historien och att många aktiva miljöpartister började i det borgerliga lägret. Att sedan Socialdemokraterna är det parti som drar mest över blockgränserna är inte heller konstigt då det finns en trygg tradition av socialdemokratiskt styre. Man vet att socialdemokratin är pålitliga i att leda och styra landet.
           Om man sedan tittar på den andra sidan så är det moderaterna som gör anspråk på att samla osäkra RödGröna väljare. Här syns den retoriska förflyttningen som moderaterna gjort. Som jagså många gånger skrivit så ser moderaterna den framgångar som socialdemokraterna har då att lägga sig så nära som möjligt är inte konstigt om det bara handlar om att vinna val.
           Det som jag noterar är att Folkpartiet och Kristdemokraterna och Centern inte nämns mer än i förbigående och då att de tappar till de RödGröna. Bilden blir bara tydligare. Att det finns ett regerande parti på den borgerliga kanten och det är moderaterna. De tre andra försöker tappert att finna frågor där de kan sticka ut. Men genom att moderaterna har retoriskt tagit vänster delen av borgerligheten så vet jag inte var de andra ska göra. Att som de nu gör slåss så långt ut till höger som möjligt är inte en framgång för någon annan än  Moderaterna och de RödGröna. Att Vänsterpartiet inte nämns är inte ovanligt utan de står där strax till vänster om socialdemokratin.
           Avslutningsvis så är bilden att de tre övriga borgerliga partierna får det tungt och att den uppförsbacke som kommer inför slutspurten kommer kännas i det närmaste oövervinnlig. Det blir spännande dagar fram till den 19 september. Och kommer det vara sju partier i riksdagen även den 20 september?

Andra på detta: Peter A och Peter J och Johan W och Kent och Fredrik och Krassman och Moderata perspektiv. Lis Glennfalk ser möjligheter. Mer läsning finner ni här: RödgGrön och NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,