20100510

Den klassbundna ohälsan ska bort!

Idag så har den RödGröna landstingsmajoriteten lämnat fram sina riktlinjer för budgetarbetet 2011. Det är åter en progressiv satsning och jag tänker peka på ett par punkter.

         Sverige har idag och då även landstinget i Kalmar län inte löst den klass- och könsbunda ohälsan och Att klass avgör vilken vård du får kan aldrig vara acceptabelt i ett socialdemokratiskt Sverige. Nu tar den RödGröna majoriteten ett steg mot att lösa detta. I riktlinjerna kan vi läsa:
På väg mot Sveriges mest jämlika och jämställda vård
  • Klass- och könsklyftornas effekter syns tydligt i ohälsan. Sjukvården måste aktivt motverka de hälsoklyftor som beror på klass och kön.
  • Med utgångspunkt i öppna jämförelser om folkhälsa samt hälso- och sjukvård ska åtgärder identifieras för att påverka ojämlikheten i hälsa. 
  • Landstinget ska i årsredovisningen särskilt redovisa de insatser som har genomförts för att uppnå en jämlik och jämställd hälso- och sjukvård.
  • Den klassbundna tandohälsan ska motarbetas.
        Det är bra att landstingsmajoriteten lyfter dessa frågor. Att vi nu 2010 fortfarande har kvar dessa klyftor är inte acceptabelt. Vi kan inte skylla ifrån oss utan vi socialdemokrater har även ett ansvar för att vi inte är i mål. Men med dessa fyra punkter så löser vi inte frågorna men vi för upp dem på agendan. Som den första majoriteten så är klassfrågorna uppe på bordet för behandling.    
        Det är positivt att nu ger oss kunskap om dessa frågor för att se vilka beslut som kommer behövas tas. Även om det brådskar så ska vi inte springa i blindo utan se så åtgärderna träffar rätt. Det är inget enkelt arbete men som det sades om köer i vården så kommer det här att gå också. Det måste. 
        Som Socialdemokrat kan jag aldrig köpa att människor blir annorlunda behandlade för sin klasstillhörighet. Oavsett så ska vården vara densamma och finansierad genom skatten.

Mer kan ni läsa på Landstingsmajoriteten. Ser att Jonsson har lite mindre positiva funderingar. Mer läsning finner ni här: RödgGrön och NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,