20100511

Vimmerby kommun och företagen inte direkt kärlek

Sitter i en sal full av företagare kommunpolitiker och tjänstemän. Nu ska vi dömas av. Hur ser företagarna på Vimmerby kommun och dess politiker och tjänstemän.

         Ja sedan innan vet vi svaret och det är inget att vara stolt över. Även om jag sitter i opposition så är det inte kul att vara i botten. Ska sägas att jag inte tar undersökningen på blodigaste allvar. Men fakta är att vi sedan 2005 gått utför och inte lite heller. V har tappat från plats 28 till 233. Men siffror i all ära så är det nu intressant att höra kommentarerna bakom.
         200 företag i Vimmerby har fått undersökningen så en viss tyngd får man ge den. Även politiken har fått en enkät att svara på.
         En sak som slår mig är hur vi inom politiken sågar våra egna tjänstemän. Mycket allvarligt då tjänstemännen arbetar utifrån politiska direktiv eller bristen på direktiv. Det som också kan konstatera är att vi politiker tycker vi är bättre än vi är enligt företagen. Men det finns en gemensam syn på att företagsklimatet blivit sämre. Åter noterar jag att politiken är mer negativ än företagen. Trots att man är negativ till synen på politikers syn på företagande så har företagen träffat mer politiker än rikssnittet. Frågan jag då ställer mig är om det faktiskt beror på det. VI politiker kanske ska hålla oss borta, eller vissa politiker ska...
         Enligt Svenskt Näringsliv är det möjligt att snabbt återhämta sig då man faller så snabbt som Vimmerby gjort. förra året sjönk kommunen 100 placeringar. Det visar att det mesta handlar om dialog och attityd. förutom de ideologiska om mer privatiseringar så är det samverkan som gäller. 
         Frågan är nu vad kommunen kommer göra. förra året så drogs ett stort arbete igång och inte verkar det ha givit resultat utan resan nerför fortsätter. En fundering är hur det står till då kommunen har varit blå sedan 70-talet och de senaste åren även regionen och regeringen. Så är det så enkelt som de blå är bättre på näringslivsfrågor? Nä så är tydligen inte svaret. Det går inte heller att skylla på konjunkturen utan det handlar om ett gemensamt arbete och där har det misslyckats. Vidare så har de minimala satsningar på infrastrukturen givit avtryck.
        Så det är bara för den nya majoriteten att kavla upp ärmarna och ge sig in i detta arbete. Mitt huvudbudskap är attityd och dialog från både politik och företagare.

Mer läsning finner ni här: RödgGrön och NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,