Noterar att marknaden inte klarar sig utan politiken. Ja så skriker liberalerna på att marknaden fixar allt, men så kommer kriserna och då skriker de lika högt om inte högre på ingrepp och stöd från staten.
Som socialdemokrat vet jag att marknaden inte klarar sig själv utan behöver tyglas och hållas i koppel. Antingen försöker den själv med blandade resultat eller så får husse staten gå in och koppla och dressera den. Marknaden ska ska självklart få finnas på sina ställen som Vimmerby torg där knallar samlas och säljer sina varor. Men sedan finns det platser som jag anser marknaden inte hör hemma och det är våra välfärdstjänster. Här kan det finnas en antal utförare som sköter våra gemensamma tjänster men de ska inte ske på marknadens villkor utan på det gemensammas villkor.
Så när det nu skapas regler för att försöka göra någon fiktiv marknad av det offentliga är det dags att höja ett varningens finger och skrika stopp. Vi måste nu politiskt bestämma med tydlighet vad som marknaden ska klara av och vad marknaden inte klarar av. Troligen är det här en fråga som vi inte kan få politisk enighet kring. Ty när högern argumenterar så kan marknaden allt, men när det krisar agerar högern som socialdemokratin light.
Jag ser nu två exempel på att det inte fungerar i verkligheten och det ena är de kriser som går över Europa med tydliga inslag av en marknad som inte fungerar och stater som försöker göra marknaden tillagts. Åter så ser vi svaret med att stater går in och tal om mer överstatliga kontroller för att tygla marknaden och enskilda regeringar. Det andra är det som sker i vår huvudstad med avregleringar av det gemensamma som lockar fram de sämsta bland människor och viljan till snabba pengar framför en respekt för det gemensamma.
Så när socialdemokraterna i sitt landsbygdsprogram (Läs hela rapporten här ) föreslår en över syn av alla de avregleringar så blir jag glad. Ty inte gör det många på landsbygden gladare utan tvärtom. Vidare så vill socialdemokratin styra upp de statliga företagen och att de ska ta ett större ansvar för samhällsutvecklingen och inte verka fritt som en dålig marknadsaktör. SEr nu att det ångras när utförsäljningarnas konsekvenser blir tydliga.
Slutligen så låt Emil gå på marknaden och Kajsa Kavat sälja sina karameller, men håll den borta från Doktorn i Mariannelund och andra viktiga gemensamma verksamheter.
Mer läsning finner ni här: RödgGrön och NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar.
Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om politik, offentliga sektorn, Offentligt ägande, val 2010, marknaden, Socialdemokraterna, landsbygden, sjukvården, Europa, EU, Grekland, stockholm,