20100531

Se individen inte systemet i skolan

Kan idag se att Kulturbloggen och Röda Berget följer upp gårdagens skoldebatt. Och de båda visar på den tydliga skillnad som finns inom skolpolitiken.

        Att skillnaden var stor visste vi men genomgårdagens debatt i Agenda ser vi att den är gigantisk. Klyftan står mellan oss som tror på eleven och de som ser eleverna som ett otyg som ska tuktas enligt modell 1800-talet. Det finns inget prat om att finna modeller som stimulerar eleven att plugga.
       Som ordförande för Vimmerby folkhögskola ser jag hur vi tar över de studerande som inte den traditionella skolan klarar av. De kommer till oss och med folkbildningens synsätt så växer dessa individer och klarar sina studier och tar vidare kliv mot utbildning och arbete. Varför klarar folkbildningen det som inte den vanliga skolan klarar. Jo ett svar är att vi ser eleven och dess styrkor och utgår från dem.
       Åter så handlar det om att se den enskilde och genom kollektivets stöttning ge han/henne möjligheter att växa. Jag har skrivit om det så många gånger att jag börjar känna en trötthet, men det är så viktigt och den stora skillnaden mellan oss socialdemokrater och de blå.

Peter Andersson och Kent P och  Johan U har också skrivit om skolan. Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,