20100628

Så där i halvtid i väntan på resten

Funderingar så här en måndagskväll utan gruppmöte eller fullmäktige. 
  

       Det känns lite tomt så där efter att vårsäsongen inom politiken är slut i alla fall gällande alla möten. Sedan jag avgick från arbetarkommunstyrelse för att få lite mer tid med familjen och lämna plats för lite nytt blod så blev det ett antal extra kvällar på en vecka som jag inte trodde fanns. Jo att det var väl förankrade i vår expedition. Kvar på måndagar var gruppmötet och fullmäktige. Med tur så kunde vi ha två gruppmöten. Men nu sitter i soffan räddad av det Brasilianska kollektivet med sin fotboll.
 

      Annars å är det en väntan i två steg som håller mig uppe. Dels Almedalen nästa vecka och så slutprovet för denna mandatperiod, valet 19 september med dessa fantastiska valrörelser. När det gäller Almedalen ska det bli fantastiskt roligt att träffa alla bloggande vänner från alla partier.

      När det nu gäller att göra en liten utvärdering av vårenspolitk i kommunen och landstinget är bilden tvådelad.

      I kommunen får jag säga det borgerliga haveriet på de flesta nivåer. För att ta ett par exempel från senaste fullmäktige. Vi börjar med förändrade spelregler för skolskjutsar så hade ärendet passerat ett enigt Teknik- och Servicenämnd vidare till ett lika enigt Barn- och Ungdomsnämnd för att landa i ett enig kommunstyrelse för att avsluta sin resa i kommunfullmäktige som sa nej... 
 Vidare samma kväll så var det finasiering av en bifallen motion i ett tidigare skeende kring webbsändingar av våra sammanträden. Åter en enig resa, dock inte lika lång men med tanke på att ett enigt fullmäktige hade bifallet motionen så var alla ense om att gå vidare med detta och till fullmäktige för ett avslag....

     En blå majoritet som inte orkar ta de beslut som behövs ta. Skolskjutarna skulle på sikt ge ca 2 miljoner. Med tanke på ett underskott på närmare 25 miljoner detta år enligt prognos i år och ett underskott på 14,5 miljoner från tidigare. Vidare som jag tidgare skrivit fattat beslut om privatiserng av verksamheter på en merkostnad för skattebetalarna på nästan en miljon. Och det är om kommunen minskar sina kostnader i form av perosnal som de har idag. Annars blir kostnaden än större. Vidare ett besliut om att nföra LOV som enligt utredningen ktroligen kommer ge kommunen högre kostnader än vi har idag. Så för den sittande majoriteten i kommunen får betyget bli underkänt. Man klarar inte av grundkursen i kommunal ekonomi och demokrati. Vårt betyg får nog bli ett svagt godkänt då vi inte tagit tillvara på de möjligheter som vi givits.

    Vidare till den RödGröna majoriteten i Landstinget i Kalmar län så är det ett annat betyg som jag tänker ge. Och jag må vara part i målet men denna blogg gör sig inte känd för att vara värst neutral. Det blir väl godkänd som betyg. Det har utifrån det ekonomiska läget drivits en framgångsrik politik som klarat ekonomin och samtidigt utvecklat verksamheten. Vi tillhör utan att skryta ett av Sveriges bäst landsting på de flesta områdena. Det som jag tror att vi kan göra bättre är att utveckla dialogen med våra länsbor kring de beslut vi tar. här behöver vi sätta oss på skolbänken eller rättare sagt labbsalen för att finna en ny formel för medborgardialog. Vi är på väg men kan bli bättre. 
Och Alliansen får godkänt, dock med ett minus. Ska erkännas att de försöker men med relativt nya lag så har inte rollerna mellan personer och partier satt sig. Sedan blir det alltid svårt att klaga trovärdigt när det går så bra som det gör.

     Men det slutgiltiga betyget kommer väljarna att sätta och jag vet att alla politiker ser fram emot det med en skräckblandat förtjusning. Så det är bara att vänta och ge väljarna alla de argument varför de ska ge oss fortsätt förtroende i Landstinget och varför vi ska ta över riket och Vimmerby.

Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,